Átadták a közösségi házat a Szalában

Átadták a közösségi házat a Szalában. Az épületet a Családsegítő Intézet üzemelteti, már ezen a héten leülnek a civil szervezetekkel egyeztetni, ki mikor, milyen programot tart majd itt. A Szala városrész rehabilitációja közel ötszázmillió forintba kerül, a magyar állam és az Európai Unió több mint 345 millió forinttal támogatja a projektet.

2008-ban fogadta el a közgyűlés a város integrált területfejlesztési stratégiáját, akkor döntöttek úgy: ha lesz lehetőség szociális városrehabilitációra, ezt a területet, a Szalát fogja érinteni – mondta Habis László polgármester a megnyitón. Munkacsoportok alakultak, a lakók és a civil szervezetek bevonásával azt vizsgálták: milyen megoldások alkalmazhatók a hátrányos helyzetű városrészben. Már az elején eldőlt: játszótérre és közösségi házra szükség van.
Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesülete elnöke arról beszélt: négy éve megindult valami a Szalában, megalakult például a Szalai Környezetvédő és Ifjúsági Egyesület. Július végére közösen terveznek ide családi és egészségnapot.
A szociális városrehabilitációban a közösség értékeinek feltárását vállalták magukra – ezt már Czövek Andrea, az Érted Agria Alapítvány kuratóriumi elnöke mondta. Kortárs segítő képzést is indítottak. Arról is beszélt: ez a közösség nagyon összetartó és segítőkész. Volt már itt takarítás, rendeztek gyereknapot, kiállítást, a sportpálya átadása óta pedig focicsapat is alakult.
A Családsegítő Intézetre bízták a működtetést, civilek, helyi kis közösségek bevonásával dolgoznak majd. A közelmúltban hirdették ki, hogy nyolc programra 18 milliót nyertek civilszervezetek.
Jelenleg is sok szolgáltatást biztosít a Családsegítő az itt élőknek, ezeket most közelebb hozzák: családsegítés, közösségi munka, csoportfoglalkozások, korrepetálás.
Czövek Andrea egy helyben élő művész, Csikós Andrea két festményét is felajánlotta a közösségi háznak. Abban bíznak, hogy itt egy nyitott közösségi ház fog működni, olyan, amely befogadja a helyiek közösség ötleteit.