Még dolgoznak a kéményseprők

Őszig biztosan folytatják a munkát Heves megyében a kéményseprők. A csődközelbe került Tűzkév a kormányzati döntésig igyekszik talpon maradni, remélik, hogy állami kompenzációval tovább szolgáltathat a társaság. Ha csődbe mennek, a katasztrófavédelem jelölhet ki új szolgáltatót. A Tűzkév most 80 embert foglalkoztathat.

Egyelőre tovább dolgoznak Heves megyében a kéményseprők. Egy hónappal ezelőtt jelentette be a Tűzkév vezetője, hogy a korábbi rezsicsökkentő intézkedések miatt a cég anyagilag ellehetetlenült, a közérdekű szolgáltatást nem tudják önerőből folytatni.

A kéményseprő ipari szolgáltató helyzetét az is nehezítette, hogy a vegyes tüzelésű kéményeket már nem kötelező évente kétszer tisztítani. Az év második felében így alig jut a cég bevételhez, a 80 fős alkalmazotti létszám munkabérét sem tudja kigazdálkodni. Marosvölgyi György, a Heves Megyei Tűzkév vezetője, hasonlóan hat más megye szolgáltatójához, a kormányhoz és városi döntéshozókhoz fordult. A megyei jogú városok vezetői, így Habis László polgármester is, Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyaltak az ügyben, aki őszre ígért központi döntést. Az egyik megoldás a rezsicsökkentés miatti állami kompenzáció lenne, mivel Eger költségvetésében nincs forrás a cég kisegítésére.

A kéményseprők egyelőre a Tűzkév munkatársaiként folytatják a munkát, igyekeznek kivárni a bizonytalan időszakot. Marosvölgyi György ügyvezető az állami kompenzációban és a vegyes tüzelésű kémények kétszeri tisztításának visszaállításában bízik. Szerinte ez utóbbi nem csak anyagi, de biztonsági kérdés is.