Felújítják a garzonházat

Aláírták a garzonház felújítását végző kivitelezőkkel a szerződést. Ez a felújítás is része a Szala szociális rehabilitációjának. A teljes projektet az Európai Unió és a magyar állam több mint 345 millió forinttal támogatja, ezt kiegészíti az önkormányzat, így a teljes költség megközelíti a félmilliárd forintot. A garzonház felújítása ötszáz embert érint, az összköltség nettó 245 millió forint, ebből 181 millió a támogatás.

Ez a város egyik legjelentősebb beruházása idén értékét és fontosságát tekintve is – így fogalmazott Habis László polgármester. A garzonházban lévő közel kétszáz lakás Eger önkormányzati bérlakásállományának 20 százaléka. Érték korábban kritikák a várost, hogy miért szerepel a garzonház a Szala rehabilitációját célzó projektben – emlékeztetett a polgármester. Azt mondta: a pályázat beadásának előfeltétele volt, hogy leghátrányosabb területet érintse, és hogy a városrész lakossága elérjen egy megadott küszöböt, ezt a 200 lakásos garzonház bevonásával sikerült teljesíteni. A polgármester arra is kitért: vannak kiegészítő beruházások, az önkormányzat itt önerőből végezteti el a munkát. Ilyen a Szalapart és a Kertalja utca megújítása, a Szala-patak medrének rendezése.
A garzonház kivitelezője nettó 245 millió forintból végzi el a felújítást. Tizenkétezer négyzetméter a felújítandó falfelület. Elvégzik a külső hőszigetelést, a tető hő- és vízszigetelését, 835 nyílászárót cserélnek ki, még a függőfolyosók, erkélyek felújítása is belefér a keretbe.
A munkaterület átadása megtörtént, a kivitelező elkezdte a felmérést. Úgy tervezik, a fűtési szezon elejére elkészülnek.