Négy és félmillliárd szelektív hulladék kezelésére, feldolgozására

Új társaság szállítja el a kommunális hulladékot július 1-től Egerben. Mivel az  Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. az anyacég, a Városgondozás eszközeivel dolgozik, így az egriek semmiféle változást nem tapasztalhattak. Habis László polgármester a héten bejelentette: a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás pályázott a szelektív feldolgozás technikai feltételeinek biztosítására. Négy és félmilliárd forintot nyertek, a kormánytól pedig a kilencvenszázalékos támogatottságú projekt önrészének kiváltásához kaptak 363 millió forintot.

Látszólag ugyanúgy megy a hulladékszállítás, mint eddig. Továbbra is a Városgondozás autói viszik el a szemetet, ugyanazokban az időpontokban. A legutóbbi közgyűlésen, amikor az ügyet tárgyalták, el is hangzott: az egriek talán észre sem veszik majd a változást.
A törvényi változások miatt július 1-jétől a kommunális hulladékot csak önkormányzati vagy állami tulajdonú nonprofit társaság gyűjtheti be. Egy új társaságot alapítottak novemberben, létrejött a Városgondozás leányvállalata.
A törvény arra ösztönöz, hogy csökkenjen a lerakott hulladék mennyisége, a lerakásnak komoly díjfizetési kötelezettsége van, ez évről évre emelkedik – ezt már Habis László polgármester mondta a hét elején. Ezért is döntött úgy a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás, hogy pályázik a szelektív feldolgozás technikai feltételeinek biztosítására. Egerben egy előválogató épül, Hejőpapiban pedig egy feldolgozóüzem.
A beruházás 4 és félmilliárd forint, ehhez 90 százalékos támogatást nyertek. A napokban kapták meg az értesítést: az önerő kiváltására 363 millió forintot kapnak a kormánytól.