Hamarabb jött a parlagfű szezon

Két héttel hamarabb kezdődik a parlagfű szezon, ami nem csak az allergiásoknak, de a kert- és földtulajdonosoknak is rossz hír. Korábban kell ugyanis védekezni a gyomnövény ellen, különben hektáronként akár 750 ezer forintos büntetést is kaphat a hanyag tulajdonos, vagy bérlő.

Az enyhe tél miatt nem csak a haszonnövények fejlődtek ki korábban, hanem a parlagfű is. A szokottnál két héttel hamarabb, már most találni virágzó egyedeket a földeken, kaszálatlan területeken. Július elsejétől már büntetnek is miatta, így érdemes időben elkezdeni a védekezést a rendkívül gyorsan terjedő gyomnövény ellen. Tavaly közel 14 millió forintnyi bírságot szabott ki parlagfű miatt a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, kényszerkaszálást pedig megközelítőleg 150 ingatlan területén rendeltek el. Az elmúlt években csökkent a megbírságolt földhasználók száma.

A parlagfüves területeket a Földhivatal deríti fel, a földhasználókkal szembeni eljárást külterületen a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, belterületen a jegyző indítja el. Ha valaki felszólításra sem kaszálja le a telkét, földjét, külterületen hektáronként akár 50 ezer forintos bírságot is kaphat, ugyanakkor a belterületeken hektáronként 750 ezer forintra büntethetik. A parlagfüves területeket bejelentés alapján is ellenőrzik.