Rákóczi temetési zászlaja

Rákóczi temetési zászlaját mutatta be a lokálpatrióták által szervezett Egri sétán Tóth Sándor történész. Az előadás után megnézték a Történeti Tárházat, az újonnan vásárolt tárgyakat, a készülő időszaki kiállítást, amely a török kor fegyvereit mutatja be.

Tóth Sándor gyűjteménye látható a Történeti Tárházban, a múzeum tavaly volt tízéves. Az évfordulóra ötven új tárggyal gyarapodott a kiállítás, ezek között van Rákóczi Ferenc temetési zászlaja. Ebből egyetlen darab van.
Tóth Sándor elmondta: az ország szétszakadása után menekülő magyarok hozták haza a zászlót, rejtegették. Egy szőlőhegyen, egy komódba volt begyűrve, onnan került elő. Az anyaga selyemdamaszt, valószínűleg Törökországban készült. Az biztos, hogy rajta volt azon a vonaton is, amely Rákóczit hozta haza Törökországból. Azt sem tartja kizártnak, hogy ez a zászló nem az 1906-os újratemetésre készült, hanem az 1735-ös temetésre.
A műtárgyak történelmi értéke hatalmas, de nem csak ilyen értékükkel rendelkeznek. Vannak közöttük iparművészeti remekek és ötvös remekművek – mutatott rá Tóth Sándor. A következő Egri séta Felnémetre, a templomba vezet.