Pockok pusztítják a gabonát

Heves megye déli részén pusztítják a gabonát a mezei pockok. Vegyszeresen lehet védekezni ellenük, de ott, ahol már arattak, biztosabb és környezetkímélőbb módszer a szántás. Ha a termelő mégis a vegyszeres irtás mellett dönt, gondoskodnia kell a vadak távol tartásáról. A szakember szerint a méreg nem kerül be a zárt gabonaszemek közé, így nem fordulhat elő, hogy vegyszerrel szennyezett liszt készüljön.

Főként Heves megye déli részéről kap mezei pockok kártételéről bejelentéseket a Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága. A rágcsáló az enyhe télnek köszönhetően nagyon elszaporodott, és bár Hevesben még korántsem olyan nagy a baj, mint az alföldi megyékben, a gabonatermés akár 5-10 százalékát is elpusztíthatják. A szakember szerint ha a gazdák idén nem csökkentik hatékonyan a pocok populáció számát, jövőre még több lesz. Ahol már arattak, jó védekezés lehet a föld szántása, a pocokjáratok elpusztítása.

Ahol még nem takarították be a gabona, vagy zöldség, gyümölcs termést, a gazdák kénytelenek vegyszerrel védekezni a pockok ellen. Ekkor be kell jelenteniük a szer használatát a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnak és gondoskodniuk kell arról, hogy a méreghez a vadállatok, például a nyulak, ne jussanak hozzá. A vegyszert kukoricadarához adagolják, azt szórják ki egyenletesen a földeken. A gabonába nem juthat be a méreg, mert nem szívódik fel és a magokat a zárt kalász is védi. A gabonában nem mutattak ki szermaradványt a vizsgálatok, így nem lesz méreggel szennyezett a liszt sem.