Közgyűlés

Ötvenkét napirendi pontot tárgyalt mai ülésén a város közgyűlése. Döntöttek arról, hogy fejlesztik a térfigyelő kamerarendszert, a Szépasszonyvölgy külterületi útjának helyreállítására vis major pályázatot adnak be. További ötmillió forinttal támogatják a vízilabda sportot, a város által támogatott ingyenes nyári étkeztetési programban hatszáz gyermek részesülhet. Legközelebb augusztusban ülésezik majd a testület, júliusban nyári szünetre mennek a képviselők.

A napirendi pontok tárgyalása előtt ismét Bognár József városi rendőrkapitánytól kérdezhettek a képviselők. Császár Zoltán azt kérte, hogy a rendőrség kiemelten figyeljen oda a népszerű Szépasszonyvölgyre, ahol egyre több az ittas és agresszív fiatal. Lombeczki Gábor kérte, hogy a lakosságnak meghirdetett rendőrségi fogadóórák ne maradjanak el, vagy ha mégis, arról értesítsék az egrieket. Bognár Ignác kifogásolja, hogy a kampányidőszakban megbüntették azokat a jobbikosokat és gárdistákat, akik Egerből indultak a fővárosba egy talicska földdel. Az ügyben még feljelentés is született. Bognár József elmondta, hogy a nyári szünet idején még nagyobb hangsúlyt fektetnek a fiatalok ellenőrzésére. A másik két kérdésre írásbeli választ ígért.

Módosították az önkormányzati vagyonrendeletet. Így kedvezőbb feltételeket, bérleti díj kedvezményt nyújtanak azoknak a bérlőknek, akik hosszú távra – 15-20 évre – bérelték üzlethelyiségüket.
Döntöttek arról is, hogy újabb 18 darab térfigyelő kamerát helyeznek el a város közterületein. Tanácskoztak a képviselők a helyi hulladékgazdálkodásról. A hulladéktörvény szerint július 1-jétől csak nonprofit kft. láthatja el ezt a feladatot, így a Városgondozás Eger Kft. létrehozta az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t. A cég feladata, hogy összegyűjtse a városban hagyott kommunális hulladékot, amit a Városgondozás szállít majd tovább Hejőpapiba. A napirend kapcsán kiderül, hogy idén nem változik a hulladékszállítás díja. Több képviselő megjegyzi, hogy míg a város több pontja rendezett, sok helyen vannak elhanyagolt, gazos területek, nem beszélve az egyre nagyobb területeken jelentkező illegális hulladéklerakásokkal. Jakab Zoltán ügyvezető igazgató elmondja, hogy folyamatosan végzik a közterületek rendezését, túlórában is folyik a munka. Az illegális lerakók felszámolása is folyamatos, de mindig találnak újabb szemetes területeket. Habis László hozzáteszi: közel 90 millió forinttal növelik a társaság tőketartalékát. Ezzel stabilizálják a cég tőkehelyzetét.
Elfogadták a Média Eger Kft. és az Eger Városi Turisztikai Kft. tavalyi évi közhasznú támogatásának elszámolását.
Ugyancsak támogatták a város Településfejlesztési Koncepcióját. Elfogadták, hogy az egri vízilabda csapat támogatására további ötmillió forintot adjon a város.

Az ingyenes nyári étkeztetést hatszáz gyerek részére tudja biztosítani az önkormányzat. Ezt azok a családok vehetik igénybe, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. A polgármester elmondja, hogy eddig közel ötszáz gyermek szerepel a támogatottak között, még várják a jelentkező családokat.

Háromszáz ezer forinttal támogatja a város a Rákóczi Szövetséget, további 300 ezret adnak az S.O.S. Vox Humana Telefonszolgálat Alapítványnak. Döntöttek arról, hogy Vis major pályázatot nyújtanak be a Szépasszonyvölgy külterületi útszakaszának helyreállítására. Hetven százalékos támogatottság mellett 7 millió forint a helyreállítás költsége. A tekecsarnok sorsa is a képviselők elé került. Rázsi Botond alpolgármester szerint meg kell gondolni, hogy felújítani, vagy új csarnokot építeni olcsóbb. Egy cég ajánlata szerint olcsóbb lenne egy új építése, az ajánlatuk szerint ez tíz éven át évente 3,2 millió forintjába kerülne a városnak.
Szeptembertől a Szilágyi iskola tornatermében tarthat tornaórákat az újonnan induló Waldorf iskola.
Zárt ülésen döntöttek az Egal Klub és az Egrix sorsáról, valamint a helyi kitüntetések adományozásáról is.