Látogatható a Valide Sultana fürdő

Szombattól látogatható a Valide Sultana fürdő. A Dobó utcában álló falakat több mint fél évszázada tárták föl, az utóbbi évtizedekben a török kori emlék állaga folyamatosan romlott. A belváros-rehabilitáció részeként konzerválták a falakat, lefedték a fürdőt, ezzel az állagromlást megállították. Habis László polgármester azt mondta: ez csak az első lépés, kiállítást, kulturális programokat terveznek ide.

Hat éve, amikor elkezdték tervezni a belváros-rehabilitációt, számba vették, melyek azok az értékek, amelyekre különösen ügyelni kell – mondta Habis László polgármester a Valide Sultana fürdő átadásán. A fürdőt is az értékek közé sorolták.
Már akkor tettek valamit – emelte ki a polgármester -, ha csak a csapadékvíztől, hótól, fagytól megvédik a falakat, s ez nem teszi végleg a földdel egyenlővé. Úgy véli: olyan helyet hoztak létre, amely a kultúra, a török-magyar kapcsolatok erősítésének színtere lehet.
A vármúzeum lesz a fürdőrom üzemeltetője. Szeretnék tartalommal megtölteni, török időket megelevenítő programokat és kiállítást terveznek ide. Olyan kiállítást, amely bemutatja, milyen volt, hogyan működött a fürdő – emelte ki a Dobó István Vármúzeum igazgatóhelyettese, Szécsényi Orsolya.
A megnyitó után Papp Adrienn régész-turkológus vezetésével meg lehetett nézni az egykori fürdő romjait. Azt mondja: írott adatok nem nagyon vannak, nem tudni ki építette és mikor. Az biztos, hogy nagyjából a XVII. században működött.
Itt nem csak tisztálkodni lehetett. Kávézni, teázni, masszázsra, szőrtelenítésre és társasági életet élni is jártak ide a török férfiak és nők – persze a nemeket szigorúan elkülönítették egymástól. A fürdő használatát mindenki megengedhette magának, nem volt drága. A padlófűtés tartóoszlopai megmaradtak, a falak mellett hideg és meleg vizű kutak voltak. A romokat konzerválták, lefedték. A 91 éves  török uralom alatt épült fürdő szombattól látogatható.