Borterasz, Borkemping, Venyige spa

Borterasz, Borkemping és Venyige Spa nyílt az Almagyaron. Valóban a tőkék és a venyigék között épült fel a három kunyhó, a fürdőmedence. Kis túlzással akár meg is érinthető az a vessző, amelyikből a bor készült. A borteraszra vendégborokat is hívott Csutorás Ferenc borász: tíz olyan bort lehet itt majd kóstolni, amelyek a környező dűlőkön termett szőlőből készültek. Ezzel a beruházással egyidejűleg a volt érseki szőlőt is megmentették: 890 ebből a szőlőből származó tőkéjük van. Hogy ez milyen fajta szőlő, még nem tudni.

Megtalálták a Föld borcsakráját – ezzel viccelődött Csutorás Ferenc, Csernus Imre és Mészáros Péter, amikor az elhagyott, kivágásra ítélt Érseki-dűlőről leszüretelték a szőlőt, és elkészítették belőle az első bort. Különleges bor lett, és mivel nem tudták, milyen szőlőből készült, Érseki Titokbornak nevezték el. Bozót és akácos volt itt, de 14 hektáron megvolt az a százéves szőlő, amelynek a megmentésére alakult az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok – mesélték a tulajdonosok. Az elhanyagolt területbe mindannyian beleálmodtak valamit. A 3,5 hektáros birtok nagy része új telepítés, az érseki birtokról megmentett vesszőkből mellé telepítettek még kadarkát, olaszrizlinget, mézes fehéret, menoire-t, furmintot és leánykát.
Rózsa- és pipacsszörp, vízibivaly-szalámi, még a kávé is különleges. Csernus Imre ehhez a naturális világhoz találta ki a sajátmárkás kávéját, a Depressót. Csernus Imre egyébként azt mondja: szeretné, ha a vendégek is részesülnének a lelkesedésükből, boldogságukból.
Bor, szőlő, szállás és fürdés – olyan borkempinget álmodtak, amely Európában egyedi. három csőszkunyhó mellé kilátót, medencét, kempinget és borteraszt építettek. Akár a medencéből is megérinthető az a szőlő, amelynek a borát a vendég issza.
Nemcsak nézni lehet ezeket dűlőket és szőlőket, tíz borász vendégborai lesznek kóstolhatók a borteraszon, olyan borok, amelyek a környékbeli a dűlőkben teremnek. Dűlőtúrákat is szerveznek UAZ katonai terepjárókkal, hogy megismertessék az egri határt. Meg tudják mutatni az érdeklődőknek, melyik dűlőbe, miért és mit telepítettek. És persze azokat a borokat kóstolják a túra közben, amelyek az adott dűlőben teremtek.