Aratják a gabonát

Összességében jó gabonatermés várható Heves megyében, bár a területi különbségek jelentősek lehetnek- mondja Székely Zoltán, az Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az árpát már learatták, most a repce és a búza van soron. Ha marad a jó idő, a szokottnál két héttel korábban végeznek a betakarítással.

A kombájnok a búzát aratják a Heves megyei földeken. Az árpát már országszerte, így itt is betakarították, most a repcefélék és a búza van soron. Ha az időjárás kedvező marad, Hevesben is a szokottnál két héttel hamarabb fejeződik be a gabona betakarítása.

Mind a minőség, mind a mennyiség tekintetében jó termésre lehet számítani, bár a megyén belül is nagy különbségek lehetnek az egyes területek terméshozamában. Ott lesz jobb és több a gabona, ahol korábban csapadék is volt, valamint megfelelően védekeztek a növénybetegségek, például a sárga rozsda ellen. A gabona felvásárlási árai a termelők várakozásainál alacsonyabbak.

Idén sok bosszúságot okoz a földeken a mezei pocok. A szakemberek úgy becsülik, hogy az aratás végéig a gabona akár 5-10 %-át is elpusztíthatják a rágcsálók, amik ellen csak külön engedély birtokában, végszükség esetén lehet vegyszerrel védekezni. Enyhe volt a tél, ami országszerte kedvezett a pockok elszaporodásának. A rágcsálót egyébként az egerészölyv védelme érdekében nem szabad mérgezni.