Múzeumok Éjszakája

Megnyílik a Valide Szultána fürdő, betekinthetnek a látogatók a régészek, restaurátorok munkájába is a várban. Szombaton délután négytől várja programokkal a Dobó István Vármúzeum a Múzeumok Éjszakája látogatóit. Ezen az éjszakán a vár éjfélig lesz nyitva. Közösen szerveztek idén programot a könyvtárral, a Varázstoronnyal és a Termálfürdővel. A fürdő 11-ig látogatható, a könyvtár koncertekkel, papírszínházi előadással készül, a Varázstoronyban pedig rendhagyó órák lesznek, távcsöves megfigyelésre is várják az érdeklődőket.

Egyéjszakás kaland, aludni holnap is lehet – ilyen szlogenekkel szokták népszerűsíteni a Múzeumok Éjszakáját. A vidéki helyszínek közül a Dobó István Vármúzeum tíz évvel ezelőtt elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. Idén a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából több intézmény társult Egerben, közösen ajánlják a Múzeumok Éjszakájára szervezett programjaikat – mondta Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes. A könyvtárban az olvasás népszerűsítése a cél, hat éve csatlakoztak a Múzeumok Éjszakájához, koncertekkel, japán papírszínházzal, kedvezményes beiratkozással várják a látogatókat – emelte ki Kárpátiné Ézsiás Edit, az olvasószolgálat vezetője. A termálfürdő kis kiállítást és éjszakai fürdőzést ajánl, a Varázstoronyban pedig családbarát programok lesznek, többek között kémiai kísérletekkel, rendhagyó órákkal, távcsöves megfigyelésekkel készülnek. Ezen az estén a városnéző kisvonat három órán keresztül ingyen szállítja a látogatókat. Kuponfüzetet is adtak ki, ebben különféle kedvezményeket kínálnak a kereskedők, vendéglátók a kulturális rendezvényekhez kapcsolódva.
A hazai örökségvédelem régi adósságát törleszti azzal, hogy szombaton megnyílik a Valide Szultana. A romokat közel negyven éve tárták fel, de a nagyközönség eddig nem láthatta – mondta Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója.
A múzeumok éjszakáján megtekintetők lesznek a várban és a belvárosban előkerült régészeti leletek, megnézhető majd az is, hogyan dolgoznak a restaurátorok. A fertálymesterek tárgyakat adományoznak a várnak, bővül – szintén adománnyal – a játékkiállítás is. A várban a Múzeumok éjszakáján lesz fáklyás felvonulás, fellépnek a Szederinda Nemzetközi Néptánctalálkozó csoportjai, máglyát gyújtanak és nem marad el a hagyományos tűzugrás sem.