Amerikai szőlőkabóca

Veszélyes kórokozót terjeszt az amerikai szőlőkabóca, ezért fontos az ellene való védekezés. Az aranyszínű sárgaság fitoplazma ellen nincs hatékony ellenszer, viszont a szőlőtőkéket képes teljesen elpusztítani, az ültetvényeket elértékteleníteni. A betegséget csak a hordozó, a kabóca irtásával lehet megelőzni.

Haladéktalanul védekezni kell az amerikai szőlőkabóca ellen- hívják fel a figyelmet növényvédelmi szakemberek. Az apró rovar ugyan nem okoz komoly károkat, de egy szőlőbetegség, az aranyszínű sárgaság fitoplazma hordozója. A kórokozónak nincs ellenszere, ezért a terjesztő, a kabóca ellen kell rovarölő szerekkel fellépni. Magyarországon tavaly találtak először betegséget hordozó rovarokat. A z aranyszínű sárgaság először a szőlőtőke terméshozamát csökkenti drasztikusan, majd elpusztítja a növényt. Heves megyében még nem mutatták ki a kórokozót, de mivel a betegség ellen kizárólag megelőzéssel lehet védekezni, fontos, hogy a gazdák megtegyék a szükséges lépéseket. A növényvédelmi szakemberek jelentős számú kabóca jelenlétét tapasztalták a megyében.

A vegyszeres védekezés a nyár végéig tart. Heves megyében még nem találtak aranyszínű sárgasággal fertőzött szőlőt, vagy kabócát, a megelőzés ajánlott, nem kötelező. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, ha az ültetvényen akár csak egy tőke is megbetegszik, hamarosan az egész telepítés értéktelenné válik.