Elkészültek a szobrok, bontják a talapzatot

Befejeződött a Végvári vitézek szoborcsoport és a Dobó-szobor restaurálása. A Dobó-szobor talapzata viszont olyan rossz állapotban van, hogy a posztamenst fedő mészkő burkolat restaurálása előtt újra kell azt építeni.

Távolról olyan, mintha egy-egy különleges sakkfigurát látna az ember. Még a színük is különböző. A 107 éves Dobó jóval sötétebb, mint a közel ötven éve készült három lovas. Szerdán már az utolsó simításokat végezték a restaurátorok a Végvári vitézek szoborcsoport tagjain. A három lovas közül már csak egy volt ekkor hátra.
A hiányzó kiegészítők és a hibák kijavítása után, a melegebb időszak beköszönte után most patinázták kénmájjal a szobrokat, amit kompresszoros festékszóróval hordták fel a felületre. A végén még acélgyapottal rácsiszoltak a felületi formákra.
Közben szerdán a Dobó téren megkezdték a Dobó-szobor talapzatának szétbontását. A felmérés szerint a posztamenst borító mészkő alatt a vörös téglából emelt szoboralap több helyen szétfagyott, ezért ezt teljes egészében el kell bontani és újra kell majd építeni. Péntekre el is bontották talapzatot. A szobor körül található kőgömböket a mészkőborítással együtt restaurálják. A tervek szerint július közepére áll az új talapzat.