Kevesebb szolgáltató, olcsóbb víz?

Várhatóan nem fog emelkedni a vízszolgáltatások díja, bár az árak meghatározása csak az elemzések után, augusztus végén várható – mondta dr. Szalóki Szilvia, a Magyar Energetika és Közműszabályozási Hivatal elnökhelyettese Egerben, a vízközmű szolgáltatók országos konferenciáján. A többnapos rendezvényen a technológiai újításokon túl az ágazat átalakítása is terítéken van.

Az ország közel 50 víziközmű szolgáltatójának képviselői vesznek részt a Magyar Víziközmű Szövetség rendezvényén Egerben. Az Öko-Aqua kiállítás és konferencia megnyitóján Habis László polgármester a vizek városaként mutatta be Egert, kiemelve a termálvíz adottságokat és a közelmúlt vízilabda sikereit. Hizó Ferenc, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentést a vízszolgáltatások területén is sikeresen végrehajtották és bevezették az egységes számlázást. Az ágazat aktuális kérdéseit több mint 500 szakember tárgyalja a háromnapos konferencián.

A rendezvényen felmerülő egyik legfontosabb kérdés az ágazat integrációja, a közelmúltban ugyanis a korábbi közel 400-ról, alig 50-re csökkentették a szolgáltató cégek számát. dr. Szalóki Szilvia a Magyar Energetika és Közműszabályozási Hivatal elnökhelyettese nem tarja valószínűnek, hogy emelkedjenek a vízszolgáltatások díjai, bár az árakat csak augusztus végén, az elemzések végeztével határozzák meg.
Az Öko-Aqua kiállítás és konferenciát először rendezik Egerben, a korábbi években Debrecenben gyűltek össze a szakemberek.

A rendezvényen érdekességként elhangzott: a résztvevő szolgáltatók országosan 120 ezer kilométernyi víz- és csatornavezeték működéséért felelnek.