Kerékpáros béketúra

Zelei József kerékpáros békekövet idei, több mint 4000 kilométeres dél- és nyugat-európai kerékpárútján közel félszáz I. világháborús emlékhelyet keres fel. Közben háborús békekopjafát, emlék mérföldkövet és nemzeti emlékszalagot, valamint koszorút helyez el. A béketúra július 14-én, Párizsban zárul.

A történelem ismétli önmagát. Zelei József békekerékpáros tíz évvel ezelőtt Eger lengyelországi testvérvárosába, Przemyslbe, az I. világháború hajdani keleti fontvonaláig tekert. Tíz évvel, 16 kerékpártúrával, 45 ezer kilométerrel, három földrész 55 országával és több mint 1000 városával a háta mögött most az I. világháború hősei előtt egy újabb, dél- és nyugat európai kerékpáros béketúrával tiszteleg. A hivatalos, budapesti indulás előtt Habis László polgármesterrel együtt felkeresték a négy évvel ezelőtt az Erzsébet udvarban elültetett békefát, ahol emlékkövet helyeztek el. Innen Eger háziezredének, az első világháború több frontján is harcoló császári és királyi 60. gyalogezred emlékművéhez vezetett az út, ahol a koszorú elhelyezése után a bazilika plébánosa, dr. Csizmadia István atya áldotta meg azokat az emlékköveket, amelyeket az út során elhelyeznek a katonai temetőkben, illetve kegyhelyeken. Nem csak így emlékeznek majd a hősi halottakra.
Mint azt a kerékpáros békekövet elmondta, ezt a túrát a Doberdónál hősi halált halt maklári dédnagyapjának, illetve az első világháborúban harcoló minden katona emlékének ajánlja. Állandó segítőjével és kísérőjével, Bagó Sándorral együtt június 11-én indul a Ludovika elől, aznap este pedig már Szegeden fogadják őket.
A több mint 4000 km-es út Szerbia, Horvátország, Olaszország és Svájc után a hajdani francia-belga területek frontvonalát érintve Párizsban, július 14-én zárul, ahol részt vesz a világméretű I. világháborús centenáriumi megemlékezésen.