Ternyák: Keresztény ember nem lehet antiszemita

Őszinte szembenézésre van szükség, nem beszédekre és mások vétségére utaló emlékmű felállítására – mondta Verő Tamás rabbi a zsidó emlékező gyásznapon. Hetven évvel ezelőtt, 1944. június 8-án hurcoltak el 2794 embert a kerecsendi téglagyárból. Dr. Ternyák Csaba egri érsek a katolikus közösség nevében megkövette az áldozatokat, túlélőket és leszármazottaikat. Úgy fogalmazott: tudja, hogy ez nem elegendő; próbálnak tenni is, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

Aki együtt szenved a közösséggel, részt kap annak vigaszából is – ez a Talmud-idézet szerepel a New York-i könyvtár egyik Egerről szóló kiadványban. Ezzel kezdte az emlékező gyásznapot Verő Tamás rabbi. Az egri zsidók Via Dolorosája az egykori gettó helyén kezdődik, a kerecsendi téglagyárig, majd a maklári vasútállomásig tart. Ezen az úton űzték kakastollas pribékek a kínhalál felé az egri zsidókat – idézett a rabbi a visszaemlékezésből. A több mint 32 ezres Eger 1787 lakója zsidó volt. 1620 embert költöztettek gettóba. 1944. június 8-án 2794 embert gyűjtöttek össze a kerecsendi téglagyárban. Az elhurcoltak közül 215-en tértek vissza. Verő Tamás rabbi azt mondta: a borzalmak nem ekkor kezdődtek, hanem 1920-ban, majd a zsidótörvényekkel folytatódtak. Az Eichmann által irányított német stáb a magyar közigazgatás közreműködésével dolgozott, napi négy szerelvény indult Auschwitzba – emelte ki. A rabbi szerint őszinte szembenézésre van szükség, nem beszédekre és mások vétségére utaló emlékmű felállítására.

Jeruzsálem, ha elfelednélek téged, száradjon le a kezem – kezdte idézettel a beszédét dr. Ternyák Csaba egri érsek. Ha elfelejtenénk a holokausztot, járjunk mi is így, mert félő, hogy megismétlődne ez a szörnyűség – mondta. Az érsek a katolikus közösség nevében megkövette az áldozatokat, túlélőket és leszármazottaikat. Úgy fogalmazott: a közösség nem tett meg mindent, amit megtehetett volna. Ternyák Csaba azt szeretné, ha az új generáció úgy tekintene a kiválasztott népre mint idősebb testvéreikre a hitben. Próbálnak azért tenni, hogy ilyen borzalom soha ne fordulhasson elő. Azt is mondta: keresztény ember nem lehet antiszemita.