Minden nagyhatalom felelős volt

Száz éve kezdődött a nagy háború, a Szent György Lovagrend történelmi emlékülésének is ez volt a témája. Németh István professzor azt mondta: még mindig tartja magát az a nézet, hogy Németországot és az Osztrák – Magyar Monarchiát terheli az I. világháborúért a felelősség, miközben nemzetközi konferenciákon már elfogadott tény, hogy minden nagyhatalom felelős volt a világégésért és a húszmillió áldozatért.

Tizenharmadik emlékülését tartotta a Szent György Lovagrend Egri Nagypriorátusa. Minden évben olyan témát választanak, amely aktuális, és egri vonatkozása is van – mondta bevezetőjében dr. Renn Oszkár nagyprior. Az óriási világégés száz éve kezdődött, de ez volt a kezdete a magyar nemzet tragédiájának is – fogalmazott.
Németh István professzor bevezető előadásában a felelősség kérdését feszegette először. Az a nézet terjedt el az I. világháború után, hogy a háborúért Németország és Ausztria-Magyarország a felelős. A gimnáziumi tankönyvek még mindig ezt írják, miközben a nemzetközi konferenciákon már elfogadott tény, hogy hogy minden nagyhatalom felelős volt a háború kitöréséért.
A professzor a XX. század őskatasztrófájának nevezte az I. világháborút, szerinte ez a háború a két Németország egyesítésekor ért véget. Elhangzott előadás többek között az egri Hatvanas ezredről is. Az emlékülés előadásait idén is kiadja a Szent György Lovagrend.
Minden évben hirdetnek középiskolásoknak pályázatot. Most Laczkó Vivien írta a legjobb tanulmányt.