Közösségi házak, közösségi terek

Eger új közösségi tereitől, a formálódó nemzeti értéktárról, egri értékeinkről, a mai közösségi házak szerepéről tartottak eladást többek között azon a szakmai konferencián, melyet az Évezred Közösségi Háza címmel rendeztek meg a Bartakovics Béla Közösségi Házban. A szakmai programon civil szervezetek vezetői, tagjai, valamint építészek, önkormányzati szakemberek vettek részt.

Már 1999-ben összehívták azt a konferenciát a közművelődés szakemberei, melyen a jövő évezred közösségi házairól tárgyaltak.

Az új évezred eljött, de még mindig az a kérdés, milyen közösségi házakra van szükség- mondta Somodyné Jámbor Ildikó az Évezred Közösségi Háza címmel megrendezett szakmai programon, melyet civil szervezetek és szakemberek számára szerveztek.
Hozzátette: vizsgálják azt, hogy a közösségeknek mi a szerepe, és a közösségekre hogyan számíthatnak a nemzeti értékek felmutatásában, megmentésében és továbbvitelében.
Rátkai Attila, Eger főépítésze a város új közösségi tereiről és azok funkcióiról tartott előadást. Úgy fogalmazott: a közösségi terek valójában még csak közterületek, közösségi térré majd a a használóik teszik őket.

Öt nagyobb tér alakul ki a városban a belvárosi rekonstrukciónak köszönhetően. A megújuló Dobó tér városi dísztér és rendezvénytér lesz, a Kis Dobó tér többek között bárzenész és zeneiskolai koncerteknek adhat helyet. A Centrum parkoló helyén kialakított Gárdonyi tér amatőr művészcsoportok, gyerek sportrendezvények, vagy éppen biopiac helyszíne lehet, a Szúnyog közben kialakuló Végvári vitézek tere fiataloknak, amatőr zenés és színpadi produkcióknak adhat helyet. A Fazola Henrik utca meghosszabbításánál születő térnek még nincs neve, itt többek között kortárs művészeti kiállításokat rendezhetnek. Szó esett még a Városháza udvaráról, ahol fogadásokat, lakossági fórumokat is tartanak majd.
Az építész úgy fogalmazott: várják a civil szervezetek ötleteit, melyik teret, ki hogyan tudná programokkal közösségi térré tenni.