KEZEK – felsőoktatási együttműködés

Félidejéhez érkezett a „Kezek”- Észak-Magyarország felsőoktatási intézményeinek együttműködése. A projekt fő célja, a társadalmi és területi hátrányok felszámolása a térségben, az oktatás színvonalának javításával. A programot az Európai Unió közel 1 milliárd forinttal támogatta.

Az Észak-magyarországi régió három felsőoktatási intézménye (Miskolci Egyetem, Károly Róbert Főiskola – Gyöngyös, Eszterházy Károly Főiskola – Eger) 2013 tavaszán döntött arról, hogy a társadalmi és területi hátrányok kezelése érdekében közösen lépnek fel, hogy javítsák az oktatás színvonalát.
A közel 1 milliárd Ft-ból megvalósuló projekt tapasztalatairól számoltak be a 10 alprojektben részt vevő Miskolci Egyetem, az egri Eszterházy Károly és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakemberei. Az intézmények munkatársainak együttműködése gyümölcsöző – ezt a beszámoló során mindhárom rektor hangsúlyozta. Ez nagyon fontos a régió szempontjából, hiszen tevékenységüket hátrányos helyzetű térségben végzik, ezért van szükség az összefogásra – mondta a Miskolci Egyetem rektora.
A megvalósulás legjobb útján haladnak, derült ki a félidejéhez érkezett projekt beszámolóján. Már kézzel fogható eredményeket is fel tudnak mutatni az intézmények. Elkészültek a helyzetértékelések, képzési programok, és a képzők képzése is megtörtént – mondta a gyöngyösi főiskola rektora.
A kezek munkacímen futó program, nem csak jelképesen, hanem a valóságban is jól reprezentálja a segítségnyújtást – mondta az egri főiskola rektora. Hiszen a régió intézményei nyújtanak segítő kezet egymásnak is, amiből a diákok csak profitálhatnak.
A projekt során új pedagógiai módszereket is kidolgoznak. A munka nehezén már túl vannak, a szakemberek szerint a csapatmunka szavatolja a 2015 áprilisában befejeződő projekt sikerét.