Tájak, ízek, hangulatok

Kapucnika, csombékos galuska, placki, harcsatepertő is készült többek között a hétvégi bogácsi hagyományőrző fesztiválon, ahol a különböző tájegységekről érkező résztvevők hagyományos ételeikkel versenyeztek. Az ételek mellett dalaikat, táncaikat, népviseletüket és régi használati tárgyaikat is bemutatták az egyesületek. A Tájak, ízek, hangulatok fesztivált első alkalommal rendezték meg a bogácsi rendezvényparkban.

Ágyúdörrenés jelezte kezdetét a Tájak, ízek, hangulatok hagyományőrző fesztiválnak Bogácson. A rendezvényt egybekötötték a XXIV. Dalostalálkozóval is, melyen több mint húsz együttes lépett fel, de voltak, akik már a színpad mellett is dalra fakadtak.
A résztvevő hagyományőrző egyesületek közül heten beneveztek a főzőversenyre, ahol tájegységükre jellemző népi ételeket készítettek.
Készült itt kapucnika, csombékos galuska, csülkös rántott bableves, harcsatepertő is, de a zsűri nem csak az ételeket értékelte, fontos szempont volt az is, hogyan tudják régi használati tárgyakkal felidézni a múltat, hogyan tudják megmutatni nép kultúrájukat, érkezzenek akár a nyírségi, a palóc, vagy a matyóföldi tájegységről.
A kiemelt első helyezést a Tiszacsegéről érkezett hagyományőrző egyesület érte el, akik a Tiszához és a Hortobágyhoz kötődő ételeket főztek a versenyen.
A Tájak, ízek, hangulatok hagyományőrző fesztivál főzőversenyét a pándiak nyerték, második lett a Karcagi Birkafőzők Egyesülete, harmadik helyen a karancslapujtői hagyományőrzők végeztek.