Ybl-emlékév

Az Ybl Bicentenárium, és a Magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult, melyen a kétszáz éve született Ybl Miklós munkásságát és a magyar építészetet szeretnék népszerűsíteni. A programsorozat első állomásán, Egerben, építészeti fórumot, előadásokat szerveztek, és vándorkiállítás nyílt a várban az építész munkáiból.

Nagycenki templom, Magyar Állami Operaház, Parádsasvári kastély – néhány megvalósult építészeti alkotás a kétszáz éve született Ybl Miklós terveiből. Az építész munkásságának bemutatására és a Magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult, melynek Eger volt az első állomása.
A rendezvény építészeti fórummal indult a Dobó-bástyában, ahol egri építészek tartottak előadást a városban folyó aktuális munkákról.
A várba egy vándorkiállítást is elhoztak a szervezők, mely Ybl életművéből válogatott. A tárlatot L. Simon László kormánybiztos, az Ybl Emlékbizottság elnöke nyitotta meg. Úgy fogalmazott:a kiállítással és az emlékév programjaival a fiatalokat szeretnék megcélozni:
Az egri rendezvényen Ybl hagyatékának Egerhez köthető, de kevésbé ismert tervezéseiről tartott előadást Kiss Péter, az Egri Főegyházmegyei Levéltár levéltárosa. Az előadásból kiderült: Ybl tervezte a Líceum csatornáját, és felkérték a segítségét a Bazilika felújításánál is.