MSZP: Európa, de okosan

Nem ellenségképet kreálva kell Brüsszellel tárgyalni, hanem szövetségeseket kell találni ahhoz, hogy a Magyarország számára fontos ügyeket végig tudják vinni – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. A pártelnök arról is beszélt: a fejlesztési források 97 százaléka ma az unióból jön, aki ezeknek a forrásoknak a Magyarországra érkezését veszélyezteti, az szerintük a nemzet érdeke ellen cselekszik. Mesterházy Attila azt is mondta: most lehetőség van arra, hogy baloldali többség legyen az Európai Parlamentben.

Egy szlogenben meg lehet fogalmazni, hogyan gondolkodnak a szocialisták Európáról – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Egerben. Európa de okosan – ezzel azt fejezi ki a párt, hogy mindig is európai volt, az is lesz, és úgy vélik: Európán kívül Magyarországnak csak nyomorúságosabb élete lenne. Nem értenek azzal egyet, hogy a Fidesz folyamatosan szabadságharcot, konfliktust generál. A pártelnök szerint az ő képviselőik sokkal hatékonyabbak lesznek, úgy véli: nem állandó ellenségképet kreálva kell Brüsszellel tárgyalni, hanem szövetségeseket kell találni ahhoz, hogy a Magyarország számára fontos ügyeket keresztül tudják vinni.
– Azért is tartjuk feleslegesnek a szabadságharcos retorikát, meg a kormánynak ezt a visszanyertük a szuverenitásunkat és megvédjük Brüsszeltől típusú mondatait, mert Magyarország akkor lesz független, ha saját forrásaiból tudja saját magát fejleszteni. De jelen pillanatban 97 százaléka a fejlesztési forrásoknak az uniós forrásból történik. Magyarul: aki ezeknek a forrásoknak a Magyarországra érkezését veszélyezteti, az szerintünk a nemzet érdeke ellen cselekszik, legyen szó a Fideszről amiatt, hogy átalakítja a teljes rendszert, lassítja, időt veszít ezáltal a forrásfelhasználás tekintetében, vagy legyen szó a Jobbikról, amelyiknek a listavezetője fennen hirdeti, hogy akár ki is kell lépni az Európai Unióból – mondta a pártelnök.
Mesterházy Attila azt is mondta: most lehetőség van arra, hogy baloldali többség legyen a parlamentben. A programjukban szerepel az alapvető élelmiszerek áfájának egy számjegyűre csökkentése, a 25 év alattiak teljes foglalkoztatása, az európai minimálbér és nyugdíj, az egyenlő munkáért egyenlő bért elv.
Szanyi Tibor, a párt EP-listavezetője azt mondta: legyen mit enni, legyen hol lakni – ez a cél. Kiemelte azt is: az MSZP-re idehaza leadott szavazatok azt jelentik: a megszorítások világát a munka világával szeretnék felcserélni. Korózs Lajos országgyűlési képviselő arról beszélt: már 600 ezer ember dolgozik külföldön, az ő járulékuk hiányzik majd a magyar nyugdíjkasszából.