Egri Borvidéki Borverseny

Hatvanöt termelő több mint százhatvan borral nevezett be az idei Egri Borvidéki Borversenyre, a beérkezett bormintákat öt bizottság és egy csúcs zsűri bírálta. A borvidéken megtermelt borok hét kategóriában versenyeztek. Az Egri Borvidéki Hegyközség Tanácsa tizennyolcadik alkalommal szervezte meg ezt a versenyt, a díjakat az idei Bikavér-ünnepen vehetik át majd a nyertesek.

A szakemberek szerint az elmúlt évek egyik legszínvonalasabb mezőnye gyűlt össze a XVIII. Egri Borvidéki Borversenyen. A borászok hét kategóriában nevezhették be boraikat.
A a beérkezett bormintákat öt bizottság bírálta. A legjobb mintákat újraértékelő csúcs zsűri tagjai három nagy aranyérmet (köztük két Champion-díjat), 37 aranyérmet, 107 ezüstérmet és 11 bronzérmet osztottak ki. A legjobb fehér bor Gál Lajos Pincészetének 2013-as olaszrizlingje lett, a rozéborok kategóriáját az Ostoros-Novaj Bor tavalyi Csipke Rozé-ja nyerte. Az Egri Korona Borház 2012-es Egri Merlot-ja kapta a legjobb vörösbornak járó elismerést, a legjobb debrői hárslevelű pedig Tóth József 2013-as bora lett. Az egri csillagok közül a Varsányi Pincészet tavalyi Egri Csillag bora végzett az élen. A legjobb egri bikavér a Champion-díjat is kapott Thummerer Vilmos-bor lett, a 2009-es Egri Bikavér Superior. Szintén Champion-díjat kapott a legjobb desszertbor, a Tárkánybor 2005-ös Egri Traminije.
Besenyei Klára úgy fogalmazott: a borászok számára ez a szakmai verseny marketing szempontból is remek lehetőség.
A verseny nyertesei az idei Bikavér-ünnepen vehetik át majd a díjakat.