Viharjelző rendszer – Riasztással indult a szezon

Vízszintcsökkentéssel, part menti óvintézkedésekkel és a viharjelző rendszer beindításával készültek fel a csapadékos, szeles időjárásra a Tisza-tónál. A veszélyes erejű szélre, viharra már nem csak az öt jelzőfény-állomás, hanem mobiltelefonos applikáció is figyelmeztet.

Riasztással indult a viharjelző rendszer idei működése a Tisza-tó térségében. A Katasztrófavédelem, a Vízirendészet és a Meteorológiai Szolgálat képviselői mutatták be az öt állomásból álló rendszert a Tisza-tavi Ökocentrumban. A villogó fényt adó lámpák október végéig tájékoztatnak majd a veszélyt jelentő időjárási helyzetekről.

Jelenleg másodfokú riasztás van érvényben, csónakkal, szörffel, vagy más járművel sem szabad vízre szállni. A riasztásról mostantól mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is lehet tájékozódni, az applikáció ingyen letölthető a katasztrófavédelem honlapjáról.

A Tisza-tó körül már a hét elején megkezdték a felkészülést az előre jelzett szél és eső ellen. A hajókat, csónakokat biztonságba helyezték, szerda délutántól pedig lezárták a kikötőket.

A vízszintet -készülve a csapadékos időjárásra- már kedden elkezdték csökkenteni Kiskörei Vízlépcsőnél. Megközelítőleg 15 centiméterrel lett alacsonyabb a vízállás, így próbálják védeni a part menti létesítményeket.

A csapadékos időszak elmúltával visszaduzzasztják a Tisza-tavat a magasabb vízállásra. Idén a pontyok ívása miatt kísérleti, az eddigieknél magasabb vízszintet tartanak a tavon.