Tombolt a vihar

Kidőlt fák, leszakadt villanyvezetékek, összetört autók. Mindez a mai vihar következménye volt. A tűzoltókat eddig több mint száz esethez riasztották a megyében. Egerben többek között a Kossuth Lajos, a Faiskola és a Maklári utcában dőltek ki fák, az egyik egy helyi óvoda udvarán. Hasonló esetekhez kellett vonulniuk a katasztrófavédőknek Noszvaj és Kerecsend határába is.

Egy kettétört fa lezúduló ága szakított le villanyvezetéket Noszvajon. A Szomolyai úton törte ketté a fát a szél, a lomb nagyobb része a mellette álló házra esett. Az egyik leszakadó ág viszont olyan erővel rántotta magával a mellette húzódó villanyvezetéket, hogy az út túloldalán kidőlt a villanyoszlop is. Szerencsére az épületben senki sem tartózkodott, a tulajdonost telefonon értesítették. Az áramszolgáltató szakemberei áramtalanították a vezetéket, majd a tűzoltókkal közösen elkezdték az út takarítását, a kidőlt villanyoszlop és a leszakadt vezeték eltávolítását. A munkálatok ideje alatt rendőrök irányították a forgalmat.
Kerecsend és Füzesabony között teljesen elzárta az utat egy kidőlt fa, az arra járó autósok próbálták szabaddá tenni az utat. Teherautóval próbálták lehúzni az útról, legalább húsz ember kellett hozzá, hogy ez sikerüljön.
Az Epreskert óvoda egyik hatalmas gesztenyefája nagy robajjal adta meg magát a szélnek, de szerencsére senki sem tartózkodott az udvaron. Az óvoda egyik nevelője lett figyelmes a zajra, értesítették a tűzoltókat.
A gesztenyefa belseje korhadt volt, vélhetően ezért dönthette ki könnyen a szél. A tűzoltók eltávolították a fa maradványait, szakemberek pedig megvizsgálják az óvoda másik fájának állapotát. Ha az is korhadtnak bizonyul, eltávolítják az udvarról.
A tűzoltóknak a Kossuth Lajos utcában is volt dolguk, az autós forgalmat itt is elzárta egy kidőlt fa. De nagyobb volt a kár a Maklári utcában, ahol egy autó is összetört a kicsavart fa súlya alatt. A Faiskola utcában is parkoló autókra borult egy fa.
A tűzoltókat több mint száz esethez riasztották a megyében. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár összességében jelentős. Az elhárítási munkákba a hivatásos tűzoltókon kívül önkéntesek is bekapcsolódtak. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy azokban a lakásokban, ahol a lehűlés miatt visszakapcsolták a fűtést fokozottan figyeljenek az erős szél miatti szén-monoxid visszaáramlásra. Ha fejfájást, szédülést, hányingert tapasztalnak azonnal szellőztessék ki a lakást és hívják a 104-es vagy a 105-ös segélyhívó számokat.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Eger térségében pénteken még lehet számítani erős szélre, zápor és zivatar is kialakulhat. Szombaton már enyhülhet a szél, de eső továbbra is várható, a hőmérséklet egyik nap sem haladja meg a 18 fokot.