A kisgyermekkor kihívásai

Dr. Vekerdy Tamás pszichológus,író tartott előadást a Megyeházán az óvodás és kisiskolás kor kihívásairól, a hatékony pedagógiai módszerekről. Az előadás után a szakember a szülők kérdéseire válaszolt.

Egy óvodásnak elsősorban játszania kell, másodsorban mesét hallgatnia naponta, rendszeresen, és nem szabad őket kötelező foglalkozásokkal, idegen nyelvek tanításával terhelni, valamint a szülőknek sem kellene ilyen elvárásokkal lenniük az óvodák felé – mondta Dr. Vekerdy Tamás. A kisiskolás korú gyereket pedig nem szabad siettetni a tanulási folyamatban, teljesen értelmetlen az a módszer, amelyiknek köszönhetően első év végére megtanítják a kicsiket írni, olvasni. Dr. Vekerdy Tamás hozzátette: a mai iskolarendszer nem kihozza az érdeklődést a gyerekekből, hanem kiöli azt belőlük.
A Megyeházán tartott előadást a Kreatív Élet Alapítvány, az Egri Waldorf Iskola fenntartója szervezte. A szakember a Waldorf-módszer kapcsán elmondta: a legfőbb pozitívuma az, hogy gyerekközpontú. Hozzátette: nemcsak a fej, hanem a szív és lélek iskolája is próbál lenni, míg a hagyományos iskola kizárólag a fejet, az értelmi intelligenciát nézi, azt figyeli és osztályozza, hogy a lexikai memória és a matematikai készség hogyan működik.