Színlapok a múltból

A 17-18. századi magyar iskolai színjátszás világát idézi fel az a kiállítás, mely a korszak színlapjait mutatja be a Főegyházmegyei Könyvtár Barokk termében. A tárlat rámutat arra, hogy az ún. iskoladrámáknak köszönhetően a színjátszás nem 1790-ben, hanem már a XVI. században elkezdődött Magyarországon.

A színháztörténet 1790-et jelöli meg a magyar színjátszás kezdetének, pedig az iskoladrámákkal már valójában a XVI. század közepétől elkezdődik a színjátszás Magyarországon – mondta dr. Czibula Katalin színháztörténész annak a kiállításnak a megnyitóján, mely a 17.-18. századi színlapokat mutatja be a Főegyházmegyei Könyvtár Barokk termében. Dr. Ternyák Csaba érsek úgy fogalmazott: ez a kiállítás a múltnak egy olyan szeletére világít rá, amelyről eddig kevés ismerettel rendelkeztünk. Dr. Pintér Márta Zsuzsanna irodalomtörténész, a kiállítás kurátora elmondta: a darabok szerzői az iskola tanárai voltak, akik vagy eredeti drámákat írtak, vagy ismert műveket fordítottak. A darabok történelmi, vallásos témákat dolgoztak fel, de születtek vígjátékok, bohózatok is, melyeket főképp az iskolák saját ünnepein adtak elő. Jezsuita, piarista, és pálos színlapok maradtak fenn, de evangélikus és református iskoladráma is született.
A színlap funkciója ekkor más volt, mint a 20. században: az előadás címén és időpontján kívül közölték a mecénás nevét, a szereposztást, a darab rövid tartalmát és jeleneteit is. A most nyíló kiállításon helyet kaptak többek között a Főegyházmegyei Könyvtárban illetve a Levéltárban őrzött dokumentumok is, például iskolai jegyzetek, történeti munkák, drámakéziratok.