Fertőzött búzatáblák

Jelentősen csökkentheti a búzatermést a sárgarozsda járvány. Az egészséges növények között egyre több sárgás, már fertőzött levelet találni. A növényvédelmi szakemberek szerint még van lehetőség a megelőző védekezésre, a megfelelő permetezés segíthet.

Egy már fertőzött búzakalászt vesznek körbe egészséges növények. Sajnos egyre többfelé tapasztalhatják a gazdák a jelenséget. A sárgarozsda nevű betegség körülbelül tízévente végez pusztítást a búzatáblákban, idén nagymértékben kell számolni vele.
A fertőzött növényeken apró pörsenések helyezkednek el az érközök mentén, a leveleken gyöngyfüzérszerűen akadályozzák a tápanyagforgalmat. A növényvédelmi szakemberek szerint nemcsak a sárgarozsdával kell számolniuk a földtulajdonosoknak az enyhe tél után. A vetésfehérítő bogarak és a poloskák is nagy kárt okozhatnak a közeljövőben. Éppen ezért sürgető a megelőző permetezés.
Az idei sárgarozsdajárvány egyébként az utóbbi idő legsúlyosabb kárát okozhatja, ha nem permeteznek időben a gazdák. Az igazgató szerint ilyen mértékben még nem okozott kárt a növénybetegség.