Ez év végére 38 szeméttelepet szüntetnek meg

Hamarosan véget ér a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén lévő 38 hulladéklerakó telep rekultivációja. Az uniós támogatással, több mint ötmilliárd forintból megvalósuló munkáról a bevont 36 település polgármesterének adtak tájékoztatást Hejőpapiban.

Mára látszik az eredménye annak a munkának, amely 2012-ben indult el 35 másik település mellett az egri hulladéklerakóban is. A szemét eltűnt, a lerakó több mint két éve bezárt. Ide már nem érkezik kommunális hulladék, csak építési törmeléket dolgoznak fel.
A többi szemetet már ide, Hejőpapiba szállítják, ahol egy korszerű, az uniós elvárásoknak megfelelő lerakót hoztak létre.

Két évvel ezelőtt a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás sikeres pályázata nyomán kezdődhetett el összesen 36 településen 38 szeméttelep rekultivációja. A munka száz százalékos uniós támogatással, több mint ötmilliárd forintból valósul meg. Összesen 3,8 millió köbméter hulladékot rekultiválnak. A települések polgármestereinek a munka egyes folyamatairól és jelenlegi állásáról adtak tájékoztatást Hejőpapiban. Csaba Dénes projektmenedzser elmondta: a munka az ütemterv szerint halad, a határidőre befejeződik mind a 38 szilárdhulladék-lerakó teljes rekultivációja. Az uniós pályázat ezen túl egy öt éves utógondozást is megkövetel.
Puskár Anett a kivitelező cég kommunikációs igazgatója szerint a munka minőségi és mennyiségi változást hoz a régióban. Habis László a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke kiemelte: a rekultiváció a jövő generációk életfeltételeinek javítása szempontjából is nagy jelentőségű a településeken. Hozzátette: egy 250 millió forintos kiegészítő támogatással a depónia gázok környezetkárosító hatásainak megszüntetése is megtörténhet. A rekultivációs projekt teljes egészében ez év végére fejeződhet be.