Megújul a Kis Dobó téri híd – önkormányzati közlemény

A belvárosi rehabilitációs munkálatokkal párhuzamosan, Eger Önkormányzatának 24,5 millió Ft-os, saját költségvetési forrásából újul meg a kis Dobó téri híd. Az átkelő felújítását május 5-én kezdte el a kivitelező, a hídon péntekig egészen biztosan nem lehet átmenni, gyalogosan sem. Az átkelő teljes felújítása – időjárástól függően – várhatóan egy hónapot vesz igénybe.

A munka péntekig akadályozza a gyalogos forgalmat:
– Május 5-én, hétfőtől a kis Dobó térre tehát kizárólag a Végvári Vitézek tere – Dobó utca útvonalon, vagy a Hibay utca irányából lehet bejutni. Ez legalább péntekig, de lehetséges, hogy tovább is tart majd.
– Fontos tudni azt is, hogy a munkálatok idejére a Gerl utca felőli árkádos átjárót is szükséges volt lezárni!
– A Szent Hedvig Kollégiumhoz és a Minorita templomhoz a gyalogosok bejárását a Bajcsy-Zsilinszky utca irányából, a Városháza épülete mellett biztosítja a kivitelező.
Az Eger patakon átívelő kis Dobó téri hidat legutóbb több, mint 20 évvel ezelőtt újították fel, azóta az építményt borító lemezek, valamint a híd alatt található gerendák is erősen korrodáltak. Az átkelő teljes felújítása az elkészült kerékpárút és a Dobó tér folyamatban lévő megújítása miatt is elengedhetetlen.
A FELÚJÍTÁS MŰSZAKI TARTALMÁRÓL:
A felújítás során a híd gerendáit borító lemezeket eltávolítják, majd nagynyomású homokszórással tisztítják meg a korrodálódott felületet. Ezt követően eltávolítják a sérült betonelemeket, s az „egészséges” réteget vashálóval borítják, majd nagy szilárdságú, lőtt betonnal javítják.
Miután a hídpálya burkolatát elbontották, felülről a tartószerkezetig szintén homokszórással tisztítják meg a pályalemez betonrétegét. A helyreállított szerkezet ezután új szigetelést kap, végül erre a felületre kerül a védő beton, majd a megújuló egri belvárosra jellemző, igényes, természetes kőburkolat.
A híd felújítása során csaknem 40 méter hosszú közművezetéket váltanak ki, több mint 20 m3 nagyszilárdságú betont használnak fel. A kis Dobó téri híd 140 m2 felületen kap új szigetelést.