Csillag a poharakban

Egri Csillagot és idősebb társát, Egri Bikavért lehetett kóstolni a harmadik Egri Csillag fesztiválon. A háromnaposra bővült borünnepen ételek és koncertek is várták a borkedvelőket. A fesztiválon 25 borászat ötven borával lehetett megismerkedni. A mondák szerint itt, a várban született az egri bikavér, és az egri hősökre utal a fehér cuvée elnevezése is. Az egri vár és az egri bor elválaszthatatlan egymástól.

A négy éve megjelent fehér cuvée legalább négy fajta szőlőből készül, a szőlők ötven százalékának Kárpát-medencei fajtának kell lennie. A bort a Bikavér fehér párjául szánták az egri borászok, ma már 30 borász készít saját Csillagot. Mindegyik magán viseli a borász kézjegyét, felismerhetőek, jellegzetesek.
A megnyitón Habis László polgármester azt emelte ki: minden negyedik érem, amit Magyarország Bordeaux-ból hozott, az egri borvidéknek szólt. A 12 éremből ötöt fehér bor kapott. Dula Áronék két aranyat hoztak haza, mindkettőt bikavér nyerte, az egyik 15 éves.
Bordeaux-ban egyébként két 2012-es Egri Csillag is aranyérmes lett, Demeter Csaba Classic-ja és a Szent Andrea Pincészet Napbor Egri Csillaga.
Bár egyre többen ismerik ezt a fehér házasítást, a népszerűsége még nem érte el a nagyobb testvérét.
Idén 25 borászat képviseltette magát egy-egy csillaggal és bikavérrel a 3. Egri Csillag fesztiválon.