Milliós kár a várban

Tűz ütött ki a Dobó István Vármúzeum egyik raktárépületében. Az ablakokon kiáramló füstöt a vár fegyveres őrei észlelték és perceken belül elkezdték az oltást. A lángokat vélhetően egy elektromos vezeték meghibásodása okozta. A kár több milliós, az épületben tárolt felszerelések közül szinte minden használhatatlanná vált.

Vélhetően elektromos zárlat miatt kapott lángra a Dobó István Vármúzeum négyes számú raktárépülete. Az eset húsvét vasárnapján történt, a szakértői vizsgálatok azonban most vezettek az elsődleges eredményekhez. A tűzben gyakorlatilag a vármúzeum teljes felszerelése használhatatlanná vált, a kár három millió forintra rúg.
Azokat a bútordarabokat, amik viszonylag épek maradtak, a Setét-kapu épületébe szállítják most át ideiglenesen. A vizsgálatok szerint az épület szerkezetileg stabil és nem jelent veszélyt, tehát felújítás után továbbra is használható. A vármúzeum igazgatója szerint a vár leromlott műszaki állapota miatt az önkormányzattal közösen már kidolgoztak egy stratégiai tervet a felújításokra.
A felújítást tehát már tervezik, a kivitelezéshez azonban még idő kell. A vármúzeum munkatársai hangsúlyozták: az anyagi káron túl az elégett felszerelések eszmei értéke is tetemes.