Tucatnyi vőfély mutatkozott be Demjénben

Szerelem tüze a szívekben, sírig tartó boldogság az ifjú párnak, szerencse és áldás a háziakra – tizenkét vőfély mondta el a hagyományos vagy saját, humoros helyenként pajzán rigmusait. Minden évben egyszer Demjénben találkoznak a vőfélyek. Az egész rendezvény egy óriási sátras lagzi: menyasszonykikérővel, zenészekkel, menyecsketánccal és a hagyományos ételekkel.

Még el sem kezdődött a rendezvény, már táncoltak Demjénben. Hatodik éve rendezik meg a vőfélytalálkozót. A szervező Demjéni Turisztikai, Természetvédelmi és Borbarát Egyesület a hagyományok megőrzése és a turizmus fellendítése érdekében találta ki a rendezvényt. Azt mondják: sikerült ismertté tenni mind a turisták, mind vőfélyek körében.
Vőfélyek érkeztek az ország minden részéről: a Dél-Alföldről, a Jászságból, Borsodból és a határon túlról, Szatmárnémetiből. Egy tucatnyian voltak. A különféle tájegységeken nagyjából hasonlóak a vőfély feladatai.
Szórakoztatniuk kell a közönséget, fontos, hogy senkit ne bántsanak meg, és fel kell találniuk magukat minden helyzetben – mondják a vőfélyek. Mészáros Benjaminnak eddig 700 lagzija – vagy, ahogy ő fogalmaz – menyasszonya volt 28 év alatt.
A sok férfi között egy nő volt, őt nem is a vőfély névvel illették, ő nőfély.
Hogy minden olyan legyen, mint egy igazi lagziban, hagyományos ételeket készítettek.
Volt lagzis sátor, zenekar, és együtt vonultak a lányos házhoz kikérni a menyasszonyt. A menyasszony kikérése után a sátorban folytatódott az igazi falusi lakodalom.