Generációk a Nemzedékek terén

Május végére elkészül Eger új köztéri szobra, Rostás Bea egri szobrászművész alkotása. A Generációk elnevezésű szobor egy új teret kap – a hajdani fényszobor helyén -, amit a tervek szerint június 26-án adnak át.

Egy köztéri szobor elkészítése nem csak abból áll, hogy a szobrászművész a kiválasztott kőtömbből kifaragja a kívánt alakot. Helyet is kell neki találni. Rostás Bea most készülő, Generációk elnevezésű szobra a Felsővárosi lakótelepen, a régi fényszobor helyén lesz. A munka pontos ütemezése miatt most a tájépítésszel és a kivitelezésben közreműködőkkel egyeztetettek.
Megegyeztek abban, hogy jövő héten már elkezdik a szobor alapjának kiásását és a betonozást. A tervek szerint május 30-án kell áthozni a kész szobrot a térre, ami a szobor mondanivalójához igazodva a Nemzedékek tere nevet viseli majd.
Egyelőre a kis bronz makett még elveszik a fűben, de a kész szobor, a maga 30 tonnájával és négy méteres magasságával igazi látványossága lesz ennek a területnek. Egy kis park is lesz itt, ülőkavicsokkal, spirál alakban a szobor körül futó járdával és világítással.
A forma bontása közben lejövő különböző méretű kövekből lesz a téren körbefutó spirális járófelület szegőköve. Elég nagy kupac van már belőlük, de még lesz is, hiszen április végén fordítják a követ. Azt az oldalt is le kell tisztázni.
A tervek szerint június 26-án avatják Eger új köztéri szobrát, a Generációkat a felsővárosi Nemzedékek terén.