Honvédelmi kötelék

Az egész országot behálózó Honvédelmi Kötelék elnevezésű mozgalom igyekszik a honvédelem ügyét a lehető legszélesebb körben, így a középiskolások körében is megismertetni. Ennek szellemében a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Kötelék Programiroda 2014 tavaszán megyei szintű honvédelmi versenysorozatot hirdetett meg középiskolák számára, a sport eszközeivel nyújtva segítséget a katonai alapismeretek oktatásához. Felsőtárkányban nyolc Heves megyei csapat indult négy egri középiskolából.

A Honvédelmi Kötelék programot a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében Hende Csaba honvédelmi miniszter indította el még 2013-ban – mondta a felsőtárkányi esemény megnyitóján a szervezők nevében Holló István őrnagy, a HM Hadkiegészítő Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. számú Heves megyei Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője. A középiskolásoknak meghirdetett katonai akadályverseny első hétvégéjén, április 2-án Kaposváron, Győrben, Tatán, Szolnokon, Szentesen és Miskolcon rendeztek megyei fordulót. Az április 9-i időpontban a Heves megyei jelentkezőket Felsőtárkányba várták.
A járőrversenyen az íjászaton kívül – többek között – tájékozódási futás, lövészet, kézigránát-dobás, honvédelmi totó is szerepelt. A szervezők Felsőtárkányban az öt alapfeladat mellett még négyet vettek be a programba. A légpuskás lövészet a biatlonhoz hasonlóan hibás teljesítésnél plusz kör futással járt, persze, itt egy súlyos lőszeres ládát kellett cipelni.
A verseny a sport eszközeivel nyújt segítséget a katonai alapismeretek oktatásához. A jelentkező középiskolákból négyfős, vegyes összetételű csapatok nevezhettek. A Heves megyei fordulóra az egri Kossuth Zsuzsa, Bornemissza, Wigner és IQ Pont Középiskolákból érkeztek csapatok. A szervezőknek ez egyfajta teszt volt a későbbi, országos versenyek előtt.
A Heves megyei fordulóban a honvédelmi alapismereteket egyébként is oktató Wigner diákjai teljesítettek a legjobban. A Kadett 4. az első, míg a Kadett 1. a harmadik helyen végzett. A második hely a Kossuth Zsuzsa 2. számú csapatának jutott. A dobogósok értékes tárgyjutalmakat vehettek át.