Az emlékezet rezonanciái

Élő zene, film és költészet. Ezek összekapcsolásával hozták létre a budapesti Lauder Iskola diákjai művészeti bemutatójukat. A zsinagógában a magyar holokauszt emlékév kapcsán tartottak közös megemlékezést és művészeti performanszot.

Az egri zsidó polgárok történetéről olvasott részleteket Szécsényi Orsolya a Dobó István Vármúzeum igazgatóhelyettese Orbánné dr. Szegő Ágnes könyve alapján. A magyar holokauszt emlékév alkalmából a budapesti Lauder Javne Iskola tanulói pályázaton vettek részt – ennek művészeti performansz részét mutatták be a Zsinagóga Galériában. A zenei előadás közben levetítettek egy holokauszttúlélők visszaemlékezéseit feldolgozó dokumentumfilmet – a Lili és Anikót, amelyet a Lauder Iskola diákjai és tanárai készítettek.
Az országos rendezvény másik része egy oktatási program. Ezt a lauderes diákok mutatták be az együttműködő intézményekben. Ilyen foglalkozást Egerben két gimnáziumban tartottak, a Szilágyiban és a Neumannban. A diákok a tolerancia-intolerancia és az ebből fakadó diszkrimináció témakörét beszélték át az interaktív órán.
A lauderes diákok legközelebb Sopronba utaznak a programmal, majd miniturnéra indulnak és határon túli magyarlakta területekre is ellátogatnak.