Választás 2014 megyei eredmények

Heves megye mindhárom választókerületében a FIDESZ-KDNP egyéni jelöltjei szerezték meg a legtöbb szavazatot. Pártlistáról a Jobbik három, míg a Kormányváltók két megyei jelöltje jutott be a parlamentbe.

2014 a választások éve lesz, hiszen az április országgyűlési választást májusban az Európai Parlamenti, októberben pedig az önkormányzati választások követik. A hétvégi országgyűlési választás több szempontból is más volt, mint a korábbiak. A 2011-es törvény szerint egyfordulós, a korábbi 386 helyett összesen 199 mandátumot lehetett szerezni. Ezek közül 106 az egyéni választókerületek győztesei, a további 93 pedig az országos pártlistás helyekről lesz feltöltve. Hivatalos végeredmény április 25-én lesz, addig csak nem hivatalos, 98-99 százalékos feldolgozottsághoz tartozó eredményeket közöl a Nemzeti Választási Iroda honlapja.
Heves megyében a korábbi hat választókerület helyett háromban lehetett leadni a szavazatokat. Az egri központú 1. számú választókerületben Nyitrai Zsolt, a 2. számú, gyöngyösi központú választókerületben Horváth László, a 3. számú hatvaniban pedig Szabó Zsolt kapta a legtöbb szavazatot. Mindhárman a Fidesz-KDNP jelöltjeiként, egyéni képviselőként jutottak be a parlamentbe. Rajtuk kívül – pártlistáról – még több országgyűlési képviselő is lesz Heves megyéből. A Jobbik mindhárom Heves megyei egyéni jelöltje, a pártlistán első helyen kiemelt pártelnök Vona Gábor, valamint Sneider Tamás és Mirkóczki Ádám is biztosította helyét az új összetételű parlamentben. A Kormányváltók ötpárti összefogása megyénkből, pártlistán két képviselőt juttatott be a parlamentbe. Dr. Fodor Gábor az MLP jelöltjeként, míg Korózs Lajos az MSZP tagjaként lehet ott az Országházban.