Téli séták – megújul az egri vár

Az utóbbi harminc év legjelentősebb fejlesztése – így nevezte Berecz Mátyás igazgató az egri vár 1,7 milliárdos megújítását. Az Egri séták résztvevőinek mutatta be, milyen munkákat végeznek, milyen turisztikai attrakciókkal bővül a vár.

Egyszerre négy helyszínen folyik most az építkezés a várban, január elején kezdték. Korábban évi félmillió, most nagyjából 300 ezer látogatót fogad az egri vár, ezt a közművek már nem bírták, így felújítják a vár teljes közműhálózatát – mondta Berecz Mátyás igazgató az idei utolsó Téli sétákon. 1,7 milliárd forintból kialakítják a várfalsétányt – a Kis Dobó térről az északi kapuig lehet majd ezen felsétálni -, felújítják a Törökkertet, a Szép bástyát. Innen majd egy úgynevezett kronoszkóp segítségével 3D-ben látjuk azt, milyen volt a vár a XVI. században.
Audiovizuális élmények, új kiállítások, naponta hadibemutatók, az egri vár titkos föld alatti világa – ezek várják majd a látogatókat, ha mindennel elkészülnek a várban. Az építkezést év végére fejezik be, a turisztikai attrakciókat jövőre fejlesztik.
Berecz Mátyás azt mondja: jelenleg a vár csaknem egyharmada el van zárva a látogatók elől, több helyen is életveszélyes. Ez az 1,7 milliárdos fejlesztés nem oldja meg ezeket a problémákat – mondja az igazgató – , a vár négyhektáros területének mindössze harminc százalékát érinti. Elképzelések vannak a teljes rekonstrukcióra, ez hozzávetőlegesen 6-7 milliárd forintba kerülne.
A Téli séták most véget ért, az Egri séták egrieknek május utolsó keddjén fél hatkor kezdődik. 14-15 sétát terveznek.