Felújítják a bélapátfalvai apátságot

Megszületett a támogatói döntés, mely szerint Bélapátfalva közel 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újíthatja meg és teheti a látogatók számára vonzóbbá az apátság épületét – olvasható a Heves Megyei Kormányhivatal közleményében.

További jó hír, hogy az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében elnyert 99,5 millió forintos támogatási összeg intenzitása 100 százalékos, azaz az önkormányzatnak nem kell önerőt biztosítania a fejlesztéshez.
Az apátsági kisházban interaktív bemutatóterem jön létre, mobilszínpad épül, de játszóelemekkel egybeépített sétány is várja majd a látogatókat. Lesz 1000 éves kőidomokből álló kőtár, valamint nem utolsósorban kiállítás létesül az eddig soha nem látott, az elmúlt 80 év ásatásai során feltárt tárgyakból. A projekt várt eredménye szerint a jelenlegi kétezer fős évenkénti látogatószám megtízszereződve meghaladhatja az éves 20 ezer főt is. A projekt hatására közvetlenül is jönnek létre új munkahelyek, azonban az idegenforgalom joggal várható növekedése is hozhat létre további munkalehetőséget a településen.