Új vezeték épül Abasár vízellátására

Megkezdődött annak a végleges vízvezetéknek a kiépítése, ami Abasár számára biztosít egészséges ivóvizet a jövőben. Az új rendszer Mátrafüredről egyenesen Abasárra szállítja a vizet, biztonságosabb és gazdaságosabb vízellátást biztosít majd. A munkálatok kedden kezdődtek, várhatóan 2 hónap alatt kiépül az új vezeték.

Már dolgoznak a munkagépek az Abasár vízellátását véglegesen és biztonságosan megoldó új vezeték kiépítésén. A beruházás előkészítése kormányzati döntéssel, gyorsított hatósági eljárás keretében történt. Mint ismert, tavaly októberben derült ki, hogy a helyi kutak vize egészségre káros anyagokkal szennyezett, a vízellátást akkor ideiglenesen a szomszédos, pálosvörösmarti rendszeren keresztül oldották meg. Ez a megoldás nem lehetett végleges, mert a rendszer kapacitása nem elég nagy. Most 90 millió forintból, várhatóan két hónap alatt kiépül az új vízvezeték.

A végleges, Mátrafüredet és Abasárt közvetlenül összekötő rendszer kiépítése mellett a kormány forrást biztosít az abasári szennyezés okainak feltárására is. A munkálatokat a Nemzeti Környezetügyi Intézet irányítja, hamarosan így fény derülhet arra, hogyan kerülhettek korábban mérgező vegyi anyagok Abasár ivóvíz rendszerébe.