325 éves a Gárdonyi

325 éves idén a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium. A jubileumi ünnepségen a kormány, a város és a fenntartó képviselői köszöntötték az iskolát.

1689-ban a jezsuiták az elfoglalt török házakban három osztállyal iskolát indítottak – ez az esemény volt a kezdete el a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium történetének. 1773-ban a jezsuita rendet eltörölték, majd a ciszterciek megszerezték a volt jezsuita épületeket, és vállalta az iskola működtetését. Ettől kezdve, a történelem szülte kényszerű megszakításokat leszámítva a ciszterci renddé lett az iskola. Az intézmény működésének 325. évfordulója alkalmából megrendezett jubileumi ünnepségen a kormány, a város, az egyház és más oktatási intézmények képviselői mellett jelen voltak az iskola volt igazgatói és diákjai is.
Varga B. János igazgató köszöntőjében úgy fogalmazott: ez a 325 év a közösség megtartó erejének, értékmegőrző munkájának köszönhető. Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: a nehéz történelmi viszonyok ellenére is fenn tudott maradni az iskola, bizonyítva azt, hogy az emberi szellem megtörhetetlen.
Dr. Ternyák Csaba egri érsek a fenntartóknak mondott köszönetet. Mint mondta: minden oktatási intézményben a testet és a szellemet kell fejleszteni, de egy egyházi iskolának a lelket is ápolnia kell. Dékány Sixtus zirci főapát az iskola által közvetített értékek közül a mások elfogadását emelte ki.
A jubileum alkalmából kiállítás is nyílt az iskolában, mely a Gárdonyi múltját mutatja be.