Sportelismerések

Összesen tizenöt kategóriában díjazták az elmúlt év legeredményesebb egri sportolóit az Egri Városi Sportiskola ötödik jótékonysági estjén. Most is a vizes sportágak képviselői, az úszók és vízilabdázók voltak a legjobbak a szakmai bizottság értékelése szerint.

Köszöntő beszédében a házigazda részéről Kovács Géza, az Egri Városi Sportiskola igazgatója kiemelte, egyre inkább beérik az edzői és szakmai munka, a fiatalok ma már Európa- és világbajnokságokon képviselik a klubot és a várost. Több szakosztály régióközpontként működik. Habis László polgármester hozzátette, reméli, hogy a következő díjátadó estet már egy megújult sportcsarnokban rendezhetik, ugyanis több 100 milliós fejlesztést készítenek elő, de a birkózók edzési körülményei is javulhatnak.
A 2013-as díjazottak között a vizes sportágak képviselői voltak többségben. Mindkét vízilabdás bajnokcsapat, az úszók közül Fehérvári Anna, Kiss Ágnes, Szilvási Gréta, a 4×100-as serdülő vegyesúszó bajnokcsapat és az Egri Úszó Klub részesült elismerésben. Az év legeredményesebb atlétája díj, ettől az évtől kezdve az Egri Városi Sportiskola tavaly decemberben elhunyt kiváló sportolójára emlékezve Kun Zita nevét viseli. Az idei díjazott Berecz Bernadett volt. A már említett sportágakon kívül az ökölvívók, birkózók, shotokan karatésok, triatlonosok, síelők, snowboardosok egy-egy képviselője részesült elismerésben.

2013. év legjobb sportolói, csapatai Eger városában

Az év fogyatékkal élő utánpótlás sportolója
Fehérvári Anna – úszó
Egyesülete: Dr. Bátorfi-Cube Agria Kerékpár és Triatlon Klub
Felkészítője: Bencsura Zoltán
Eredményei: A tavalyi VI. Kisemberek Olimpiáján, az Egyesült Államokban, úszásban 50 gyorson aranyérmet, 50 háton bronzérmet szerzett, míg 25 és 100 gyorson egyaránt 4. helyen végzett.

Az év leány sportolója
Szilvási Gréta – úszó
Egyesülete: Egri Úszó Klub
Edzője: Pohl Anette és Kovács Ottó
Eredményei: Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Hollandiában 200 méteres vegyes úszásban olimpiai bajnok, 3-szoros országos serdülő bajnok 200 és 400 vegyesen, illetve 4×100 lány vegyesváltóban, 7-szeres vidékbajnok, korosztályos válogatottként 4 aranyéremmel a magyar válogatott legeredményesebb versenyzője volt a szerbiai Közép Európai Nemzetek Ifjúsági találkozóján, a dunaújvárosi Aranyüst Nemzetközi versenyen kétszeres aranyérmes.

Az év fiú sportolója
Török Zsolt – birkózó
Egyesülete: Egri Városi Sportiskola
Edzője: Gyöngy Attila, Lakatos András
Eredményei: Kötöttfogásban Junior Európa-bajnoki ezüstérmes, U23-as magyar bajnok

Az év utánpótlás leány csapata
Egri Úszó Klub – 4×100 méteres leány vegyesváltója
A csapat tagjai:
Rompos Dóra – hát, Szeivolt Melinda – mell, Szilvási Gréta – pillangó, Vályi Vanda – gyors
Eredményeik: a tavalyi, egri serdülő Országos Bajnokságon első helyezést értek el
Edzőjük: Pohl Anette

Az év utánpótlás fiú csapata
Egri Városi SI összetett magyar bajnok serdülő atlétika csapata

A csapat tagjai:
Bóta Ármin, Erdélyi Bence, Linkecs Patrik, Marján Dávid, Nagy Roland, Szeles Bálint, Tóth Norbert
Eredményeik: Hatpróba csapat magyar bajnok; Magasugró csapat magyar bajnok. Hármasugrás, Gerelyhajítás: 2. helyezett. 100 m gát: 3. helyezett csapat.
Edzőjük: Fejes Péter

Az év fogyatékkal élő felnőtt sportolója
Boronkay Péter – paratriatlonista
Egyesülete: Dr. Bátorfi-Cube Agria Kerékpár és Triatlon Klub
Eredményei: kétszeres világ-, és háromszoros Európa-bajnok paratriatlon versenyző, az elmúlt évben terep paratriatlon világbajnokságot nyert Hágában, az Európa-bajnokságon pedig sérülten a hatodik helyen zárt.

Az év felnőtt női sportolója
Gyarmati Panka (Anna) – snowboard
Ausztriában tanul és versenyez
Edzője: Dominik Huber
Eredményei: korábban Snowboard Junior Világbajnok, összetett Európa-kupa győztes, az elmúlt szezonban magyar bajnok, felnőtt Világ Kupa versenyeken szerepelt eredményesen. A téli olimpiáról éppen csak lecsúszott.

Az év felnőtt férfi sportolója
Juhász Zoltán – shotokan karate
Egyesülete: Egri Városi SI
Edzője: Juhász Ferenc
Eredményei: a tavaly áprilisi egri Európa-bajnokságon egyéni kümitében – vagyis küzdelemben – Európa-bajnok, csapatban pedig bronzérmes; a októberi szerbiai világbajnokságon pedig szintén kümitében, egyéniben bronzérmes; összmagyar bajnokságon novemberben, Kecskeméten Open kategóriában ismét csak kümitében 3. hely

Az év senior versenyzője
Kiss Ágnes – úszó
Egyesülete: Egri Senior Úszó-Klub
Eredményei: az 1927-ben született Ágni néni a tavalyi torinói világjátékokon, vagyis a Senior Olimpián 200 méter vegyes úszásban, 50 pillangón és 100 háton egyaránt első lett. Az eindhoveni Európa-bajnokságon pedig 50 pillangón első, 200 gyorson második, 50 háton harmadik helyen végzett. A senior országos bajnokságon „számolatlanul” nyeri a bajnoki címeket

Az év edzője
Dorkó Péter
Egyesülete: Egri Városi SI ökölvívó szakosztály
Eredményeik: Az Egri VSI ökölvívó szakosztályának vezetőedzője, szakosztályvezetője 2009-től. Az EVSI az országos szakosztályi pontversenyben a 10., ökölvívásban az Észak-Kelet Magyarországi Régió központja, a női szakág az egyik legeredményesebb az országban

Az év felnőtt női csapata
A ZF-Eger női bajnok vízilabda csapata
A csapat tagjai:
Antal Dóra
Czigány Dóra
Gangl Edina
Katona Réka
Keszthelyi Rita
Miló-Sidló Franciska
Parádi Klaudia
Pengő Nikolett
Pócsi Bianka
Somhegyi Noémi
Vályi Fanni
Varga Ranáta
Veréb Alexandra
Zajácz Hanna

A lányok most is az élen zárták az alapszakaszt, az új keretben ott van Vályi Vanda, Jenes Janka, Francesca Clayton és Ráski Lilla.
Edzőjük: Kelemen Attila, Petrovai Márton és Rüll Csaba
Eredményeik 2013-ban: Magyar Bajnokság 1. hely, Magyar Köztársaság kupa 2. hely, LEN Bajnokok Európai Kupája 4. hely

Az év felnőtt férfi csapata
A ZF-Eger 2013-as bajnok férfi vízilabda csapata:
A bajnokcsapat tagjai:
Bátori Bence
Biros Péter
Bisztritsányi Dávid
Bundschuh Erik
Chilkó Márton
Willem Wouter Gerritse
Gór Nagy Miklós
Kevin Graham
Kovács Gábor
Lőrincz Bálint
Mezei Tamás
Salamon Ferenc
Lukas Seman
Szécsi Zoltán
Varga Zsolt
+ és még többen az akkori ifjúsági csapatból
A fiúk most is ott vannak a legjobb négy között, az új keretben a fent említetteken kívül Sántavy Máté, Zalánki Gergő, Bedő Krisztián, Hárai Balázs és Meixner Marcell szerepel
A csapat edzői az elmúlt évben: Gerendás György, Tóth Kámán és Dabrowski Norbert
Eredmények: A csapat 2012/13-as szezonban megnyerte a Magyar Bajnokságot.

Az év legeredményesebb atlétája, Kun Zita emlékdíj
A díjat alapította dr. Gallovits László nyugalmazott testnevelő tanár. Ettől az évtől kezdve az Egri Városi Sportiskola kiváló sportolójára emlékezve, mint „Kun Zita emlékdíj, az év legeredményesebb atlétája” él tovább.
Berecz Bernadett – atléta
Egyesülete: Egri Városi Sportiskola
Edzője: Petrovai József
Eredményei: A távolugró OB-n 2. helyezett, távolugrásban 2013-as ranglistavezető 636 cm-rel, MEFOB 2. hely, Európa Kupa versenyen Amszterdamban 1., Litvánia 3. hely, Bp. Open nemzetközi versenyen 2. hely, válogatott kerettag

KÜLÖNDÍJAK
ELSŐ EGRI TÉLI OLIMPIKON: Simon Ágnes
Bár a Szocsiban rendezett téli olimpia már 2014. februárjában volt, a díjazás a 2013-as, vagyis a részvételt megelőző eredményeknek, a kvalifikációnak és az erőfeszítésnek szól. Az Egri Testedző Club és a gyöngyösi Honvéd Zalka SE színeiben Simon Ágnes volt az első egri téli olimpikon. Korábban már volt nyári olimpikonunk, nyári paralimpikonunk és téli paralimpikonunk, téli olimpikonunk viszont még nem – eddig.

AZ ÉV UTÁNPÓTLÁS MŰHELYE: Egri Úszó Klub
A díjazottak között az év utánpótlás lány sportolója – Szilvási Gréta – és lány csapata – a 4×100-as vegyesváltó – is tőlük került ki. Ha az elmúlt évi eredményeiket vesszük – és azt felsorolnám – akkor egyrészt felkelne a nap, másrészt ha az arany-ezüst- és bronzérmeket körmöci aranyra, selmecbányai ezüstre és besztercebányai rézre váltanánk, akkor még TAO-s támogatás nélkül is Eger leggazdagabb egyesülete lenne az Egri Úszó Klub. Sajnos, ezt az átváltást nem tudjuk garantálni, de az elismerést Eger 2013-ban legjobb utánpótlás műhelyének, az Egri Úszó Klubnak igen. Mindezt a gyerekek és az edzők, Kovács Ottó, Pohl Anette, Rostás Andrea, Sallai Bea és Patkó Katalin hozták össze, no és ne felejtsük a mindig áldozatkész szülőket sem.