Átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt

Átadták a felújított Grassalkovich-kastélyt és a benne kialakított Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeumot Hatvanban. Áder János köztársasági elnök azt mondja: ez a hely azt is üzeni, hogy mi, mai magyarok képesek vagyunk megőrizni, megújítani és továbbadni mindazt, amit örököltünk.

250 éve Grassalkovich Antal építtette ezt kastélyt Hatvanban. Járt itt József Attila és Thomas Mann is. A II. világháború után kórház és iskola működött az épületben, majd életveszélyessé vált, több mint 30 évig állt üresen. Ezért a kastélyért valamennyi hatvani küzdött – mondta az átadáson Szabó Zsolt, Hatvan polgármester – a 80-as években téglajegyeket vásároltak, hogy felújítsák az épületet, most sikerült. De sokat jelent a horgászoknak és a vadászoknak is, a kastély az otthonuk lett.
Áder János köztársasági elnök úgy fogalmazott: a természetben minden együttműködésre épül, mi emberek részei vagyunk a láncnak, de könnyen a leggyengébb láncszemmé válhatunk. Arra is felhívta a figyelmet: saját felelőtlenségünk nem kívánt hatásait már ma is a bőrünkön érezhetjük. Az államfő bízik abban, hogy nemcsak új ismeretekkel lesznek gazdagabbak a most átadott múzeum látogatói, hanem közelebb kerülnek ahhoz a tudáshoz, mely szerint a természet tisztelete önmagunk, emberi mivoltunk megbecsülését is jelenti.
– A Grassalkovich-kastély megújításával és a benne megnyíló múzeummal nemcsak Hatvan városa, hanem egész országunk is gazdagabb lett. Olyan értékes, érdekes, és csábító hely jött létre, amely azt üzeni, mi, mai magyarok képesek vagyunk megőrizni, megújítani és továbbadni mindazt, amit elődeinktől örököltünk – mondta az államfő.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint szükség van saját értékeink tudatosítására, bemutatni, hogy a vadászati kultúra csodálatos értékeket hozott létre.
A kiállítás bemutatja, hogy a jégkorszak óta hogyan fejlődött a vadászat, a Kárpát-medence élőhelyeit, valamint az itt élő vadfajokat. Széchenyi Zsigmond is kapott egy emlékszobát, róla nevezték el a múzeumot is. Az avatáson az özvegye is ott volt.
– Itt minden igyekezet megvolt, amit lehet, azt megcsinálták – mondta Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit – Olyan sok minden eltűnt, elveszett, most mégis van legalább egy emlék, valami abból, amit ő elképzelt. Reméljük, hogy a könyvtár is ide kerül, és akkor minden rendben lesz. A kiállítást nagyon szépen megcsinálták – sok szeretettel és kedvességgel.
A közel 250 éves Grassalkovich-kastély felújítása csaknem egy éve kezdődött. Több mint 3,1 milliárd forintot fordítottak az épület rekonstrukciójára és a vadászati múzeum kialakítására.