Ablakot nyitottak a világra

Vakablak – ez volt a neve annak a kétnapos sport- és kulturális programnak, amelyet a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete szervezett. A látássérültek életét úgy kívánták bemutatni, hogy az érdeklődők egy-egy momentumot át is élhessenek.

Hogy milyen lehet egyáltalán nem vagy csak részlegesen látni, szimulációs szemüvegeket felvéve próbálhatták ki a diákok. Nagyító, óra, olyan eszköz, amely csipog, ha a pohár megtelt – nem is gondolnánk, milyen sokféle tárgy segíti a látássérülteket. Ezt mutatták be a Vakablak program egyik kiállításán.
Volt sötét szoba, ahol kipróbálhatták az érdeklődők, hogyan tájékozódhatnának vakként. Közben másik helyszínen vakvezető kutyák mutatkoztak be, az érdeklődők a látássérültek sportágaiban, sakkban, pingpongban, másnap pedig csörgőlabdában tehették próbára magukat. A szervező Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete már nevében is viseli az integrációt, ez a rendezvény egyik célja is – amellett, hogy betekintést nyújtanak a látássérült emberek életébe. A látássérültek életét úgy kívánták bemutatni, hogy az érdeklődők egy-egy momentumot át is élhessenek. A kétnapos programon épek, látássérültek és más fogyatékkal élők együtt hallgatták a koncerteke, és együtt sportoltak.