Fenntarthatóság

A Magyar Természetvédők Szövetsége a fenntartható életmód elterjesztését célul kitűző programja részeként ingyenes képzést szervezett helyi döntéshozók, vagyis vállalatok, civil szervezetek és önkormányzatok képviselőinek. Elsősorban a fenntartható fejlődés, az ehhez kapcsolódó gondolkodásmód és a fenntartható életmód összefüggéseinek jobb megértése volt a fő téma.

A nyolcvanas évek elején jelent meg a “fenntarthatóság” vagy a “fenntartható fejlődés” kifejezés a nemzetközi szakirodalomban. Ezek szerint a fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat, ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”. Ezt nem könnyű elérni, a fogyasztói társadalom nem erre ösztönöz. A fenntartható életmódhoz kapcsolódó képzés most indult. Győr és Somoskőújfalu után Eger a harmadik állomás, ahol a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület segített a szervezésben. A főbb problémák világszerte, így hazánkban is a pénzügyi- és gazdasági válság, a túlnépesedés, az éghajlatváltozás, a talajpusztulás, környezetszennyezés, kulturális- és erkölcsi válság.
Mint elhangzott, lényegében ez csak egy bevezetés a fenntartható fejlődésbe. Akiket később mélyebben érdekel majd a téma, azoknak lehetőségük lesz egy három napos haladó képzésen részt venni Gömörszőlősön.