Élő maradjon a barátság

1939-ben Magyarország fogadta be a lengyel menekülteket, 56-ban pedig a lengyelek magyarok iránti szolidaritása mutatkozott meg – erről is beszéltek a két ország államfői Egerben, a magyar- lengyel barátság napján. Áder János köztársasági elnök azt mondta: a lengyelek és a magyarok szabadságszeretete nagyban hozzájárult Európa újraegyesítéséhez és megújulásához. Bronislaw Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke szerint törekedni kell arra, hogy élő maradjon a két nemzet barátsága.

A két nép barátságát méltatta a magyar-lengyel barátság napja alkalmából tartott egri díszünnepségen Áder János magyar és Bronislaw Komorowski lengyel államfő. A várban felavatták a lengyel menekültek befogadását megörökítő emléktáblát. A vármúzeum igazgatója, Berecz Mátyás keresztényi áldozatról beszélt, amelyet a lengyelek és a magyarok Európa védelmében hoztak. 1939. és 44 között Magyarország lengyel menekültek ezreinek adott otthont.
– Az igaz barátokat a bajban ismeri meg az ember. Tapasztalhatták ezt a lengyelek 1939-ben, amikor menekülniük kellett, és itt, Magyarországon leltek hazára. A magyarok 1956-ban kerültek nehéz helyzetbe, ekkor ők érezhették a lengyelek szimpátiáját és szolidaritását – mondta Bronislaw Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke.
Az emléktábla megkoszorúzása után lengyel és magyar katonai hagyományőrzők tartottak bemutatót az egri várban.
A messzebbre látó, józan értékítéletű emberekről beszélt Áder János köztársasági elnök a Magyar-Lengyel Barátság Napján rendezett díszünnepségen. Ők azok, akik azt keresik, ami összeköt, emberséggel megtesznek mindent. Úgy fogalmazott: ez tette természetessé, hogy 1939-ben a magyarok oly sokféleképpen segítettek a lengyeleknek, és ezen az úton jártak 56-ban a lengyelek is.
– Az elmúlt évtizedek és évszázadok történetei valójában a két nép ezredéves közös reményének a történetei. Annak a közös álomnak a történetei, amely szabadságvágyunkban, függetlenségünkben, európai államiságunkhoz való ragaszkodásunkban gyökerezik. Mindez igazi történelemformáló erőnek bizonyult mindkét nemzet életében. A lengyelek és magyarok szabadságszeretete nagyban járult hozzá Európa újraegyesítéséhez és megújulásához – emelte ki Áder János.
A város büszke múltjára és arra, hogy Magyarország egyik idegenforgalmi fellegvára – mondta Habis László polgármester. Csaknem minden harmadik vendég lengyel. Eger és Przemysl között már több mint tízéves a testvérvárosi kapcsolat.Rengeteg példát találhatunk az élénk lengyel-magyar kapcsolatokra – ezt Bronislaw Komorowski, lengyel államfő mondta. Felhívta a figyelmet arra: fontos szólni a máról, a személyes kapcsolatokról is, törekedni kell rá, hogy élő maradjon a két nép barátsága. Jövőre Katowicében rendezik meg a magyar-lengyel barátság napját.