Faapríték hasznosítása

Az Egererdő és a Városgondozás tavaly kötött megállapodást a város területén összegyűjtött fás szárú alapanyagok hasznosításáról. A mai napon kezdték el a faanyagok aprítását. A két társaság feladatának tekinti a környezet megóvását. A felaprított fát villamos- és hőenergiaként hasznosítják majd.

Épp a darálóba emelik a fát, ahonnan az aprítékot nagynyomású levegő segítségével átfújják egy kamion konténer részébe. Az elmúlt év végén az Egererdő Erdészeti Zrt. és a Városgondozás Eger Kft. fás szárú alapanyagok aprítására kötött megállapodást.
A tavaly összegyűjtött és közterületre kihelyezett karácsonyfáknak az aprítása történik meg, illetve az idei évben már begyűjtött fás szárúaknak. És szeretnénk ezt a továbbiakban is végezni, ezáltal megoldva azt a problémát, hogy a lakossági fás szárú alapanyagok hasznosításra kerülnek energetikai céllal – mondta Jakab Zoltán a Városgondozás Eger Kft. ügyvezető igazgatója.
Hangsúlyozta, a megállapodás az első lépése lehet egy szorosabb, komolyabb kapcsolatnak az Egererdővel. A Városgondozás vállalta a lakosságtól származó fás szárú biohulladék és a város közterületein lévő közel 25 000 darab fa kezelését, valamint a nyesedék szállítását és az aprítás előkészítését. Az Egererdő a műszaki, logisztikai és értékesítési hátteret biztosítja.
Urbán Pál, az Egererdő Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási vezérigazgató-helyettese elmondta, megfelelően kiépített piaccal rendelkeznek a fás szárú fűtőanyagok terén, hozzátette, szükséges az aprítás, hiszen ezt a fajta biomasszát így lehet elégetni.
A felaprított fát energetikai céllal hasznosítják majd, villamos- és hőenergiát képeznek belőle.