Vita a parkolóházról

A Magyar-Lengyel Barátság Napjáról, a Trianoni emlékmű elkészítéséről és a parkolóházról is tárgyalt ma az egri közgyűlés. A rendkívüli ülést Csarnó Ákos LMP-s képviselő kezdeményezte, hogy feltehessék kérdéseiket a még használaton kívül álló parkolóházról. A polgármester tartott tájékoztatót az ügyben, ezt pedig hosszas vita követte a képviselők között.

A sajtószabadságot követelő táblákkal készült a közgyűlésre Szalóczi Géza és a Kormányváltás néhány szimpatizánsa. Így kezdődött az ülés.
A pénteki rendkívüli ülésen nyolc napirendet tárgyaltak az egri képviselők.
A közgyűlés elfogadta a Magyar-Lengyel Barátság Napjának költségvetéséről szóló előterjesztést. Csathó Csaba szerint a Domus előtti teret el lehetne nevezni „Magyar-lengyel barátság terének”. A Trianoni emlékmű elkészültével kapcsolatban elhangzott, hogy együttműködési megállapodást kötött az Egri Városszépítő Egyesülettel a város. Többen arról kérdezték a polgármestert, nem érzi-e túlzásnak a harminc milliónál is nagyobb ráfordítást.
A várakozásnak megfelelően a parkolóházról szóló napirend váltotta ki a legnagyobb érdeklődést. A polgármester tartott tájékoztatót a témában. Elmondta: négy milliárd forintnyi uniós és kormányzati pénzzel volna szegényebb a város a pályázat nélkül. Arra is felhívta a figyelmet, hogy öt évvel ezelőtt mind a huszonöt projektelemről igennel szavazott a közgyűlés. Hozzátette, hogy az elhúzódó eljárás sajnálatos, ugyanis a belváros átalakításának egészét negatív fényben tünteti fel. Ezt követően az Egri Városfejlesztési Kft. ügyvezetője számolt be a belvárosi rehabilitáció állásáról.
Csarnó Ákos szerint nem kaptak választ kérdéseikre. Az LMP-s képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy nem folyhat időkorlát nélküli vita az ügyben. Kérdésre válaszolva az Agria Parkolóház Kft. vezérigazgatója elmondta: a parkolóház a nap 24 órájában működni fog, igaz, az éjszakai órákban csak egy része. Habis László kitért rá: a közlekedés mozgáskorlátozottak számára is biztosított lesz. Hozzátette: jelenleg a használatbavételi engedély másodfokú eljárása folyik, ennek alapján adja majd ki az engedélyt a kormányhivatal.