Téli séták

II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa – a pápákról, a velük való találkozásokról mesélt dr. Ternyák Csaba egri érsek. Ezzel az előadással folytatódott a Téli séták sorozat. Szombaton egy várostörténeti kötetet mutatnak be a Líceum kápolnájában.

Bár pápa még nem járt az egri bazilikában, mégis onnan hozott néhány fotót a Téli séta kezdetére dr. Ternyák Csaba. Az egri érsek felhívta a figyelmet arra a freskóra, amit az 50-es években készített Takács István. A képen két nagy körmenet indul az egri főszékesegyházból, a célja közös, Róma, a Szent Péter Bazilika. Ekkor nehezedett Magyarországon a legnagyobb nyomás a keresztényekre – emelte ki az érsek. Ez a freskó hitvallás. Azt jelenti: az egyház Péterhez tartozik. Az érsek mesélt az első pápáról, az ő sírjának megtalálásáról is.
A 80-as években találkozott először Ausztriában II. János Pál pápával. A szocialista blokkból, Lengyelországból választott pápát óriási lelkesedéssel fogadták – mesélte. Mindegyik pápa más személyiség, azt tiszteljük bennük, hogy Jézus helytartói – mondta az érsek. Ternyák Csaba találkozott XVI. Benedekkel és Ferenc pápával is.
Az érsek külön megköszönte, hogy mesélhetett, hiszen – úgy fogalmazott – így lehetősége volt arra, hogy ezeket a találkozásokat újra átgondolja. Szombaton a Líceum kápolnájában folytatódik a Téli séták sorozat, Az egri Domus Universitas és Líceum című várostörténeti kötetet mutatják be.